Evenimentul Zilei > Actualitate > La 25 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, hrana este încă radioactivă
La 25 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, hrana este încă radioactivă

La 25 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, hrana este încă radioactivă

La 25 de ani de la dezastrul din Cernobîl, experţi ai Greenpeace au detectat niveluri ridicate de contaminare radioactivă în mai multe tipuri de hrană, arată organizaţia într-un comunicat de presă.

Într-unul din satele regiunii Rivnenska, Greenpeace a detectat izotopi de cesiu în 93% din mostrele de lapte analizate, cu valori ce depăşesc de 1,2 ori, până la 16,3 ori nivelul admis de legea ucraineană pentru hrana copiilor.
„Am detectat niveluri ridicate de radioactivitate în mostrele de alimente pe care le-am analizat, cauzate de accidentul de la Cernobîl. Valorile cele mai alarmante au fost detectate în lapte, fructe de pădure şi ciuperci, în cele mai multe dintre cazuri valorile depăşind limitele impuse de legea ucraineană”, spune Iryna Labunska, Senior Scientist, Greenpeace International.
„Este necesară o evaluare ştiinţifică de urgenţă asupra contaminării cu radionuclizi a terenului agricol şi fâneţelor în zonele afectate ale Ucrainei” adaugă aceasta.
De doi ani, guvernul ucrainean nu mai analizează hrana
Radioactivitatea rezultată în urma exploziei la centrala nucleară de la Cernobîl a avut cauze grave, cu efecte asupra mai multor ţări. În Ucraina au fost contaminate suprafeţe agricole însumînd 18.000 Km2, iar estimările mai spun că 40% din suprafeţele împădurite ale ţării au fost de asemenea contaminate, însumând 35.000 Km2.
În anii ce au urmat dezastrului, guvernul ucrainean a analizat periodic hrana produsă în zonele contaminate, iar Ministerul pentru Urgenţe şi Protecţia Populaţiei a publicat rezultatele. Totuşi, aceste analize nu au mai avut loc în ultimii doi ani. Prin urmare, seria pe termen lung a datelor nu a mai fost alimentată.
„Chiar şi după douăzeci şi cinci de ani, oamenii care locuiesc la sute de kilometri de Cernobîl sunt încă expuşi unor niveluri periculoase de radiaţie, prin intermediul surselor locale de alimente. Îi cerem guvernului ucrainean să reia monitorizarea situaţiei”,  declară Aslihan Tumer, Greenpeace International Energy Campaigner.
„În Fukushima observăm deja apariţia unei situaţii asemănătoare privind contaminarea laptelui şi a legumelor. Dacă vrem să evităm viitoarele dezastre precum Cernobîl şi Fukushima, guvernele trebuie să adopte de urgenţă planuri pentru renunţarea la energia nucleară, pentru încurajarea investiţiilor în eficienţa energetică şi pentru trecerea la energie din surse regenerabile, varianta cea mai nepoluantă şi inofensivă pentru obţinerea energiei”, mai declară Aslihan.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: