Evenimentul Zilei > Politica > La 21 de ani de la cea mai mare tragedie aviatică din România, Klaus Iohannis a plecat în Statele Unite cu „fratele” avionului prăbușit la Balotești!
La 21 de ani de la cea mai mare tragedie aviatică din România, Klaus Iohannis a plecat în Statele Unite cu „fratele” avionului prăbușit la Balotești!

La 21 de ani de la cea mai mare tragedie aviatică din România, Klaus Iohannis a plecat în Statele Unite cu „fratele” avionului prăbușit la Balotești!

Președintele a decolat ieri către America la bordul unei aeronave care face parte din lotul celor trei Airbus-uri cumpărate de Tarom în anii ‚90, dintre care și cel picat pe 31 martie 1995

Azi se împlinesc 21 de ani de la cea mai mare tragedie aviatică din România: dezastrul de la Balotești, în care 60 de persoane șiau pierdut viața! Pe 31 martie 1995, un avion de tip Airbus – A310, cu indicativul „YR-LCC”, se prăbușea la scurt timp după decolarea de pe „Otopeni”! Ei bine, la 21 de ani de la acest eveniment tragic, președintele României a zburat în Statele Unite ale Americii cu unul dintre „frații” avionului prăbușit în 1995!


Avionul va fi scos din circulație până la toamnă

Klaus Iohannis a decolat ieri în direcția America la bordului aeronavei „YR-LCB”, avion care face parte din lotul de trei Airbus-uri cumpărate la începutul anilor 90 de către Guvernul Petre Roman.

După prăbușirea aeronavei de la Balotești, Tarom a mai rămas în flotă cu două aparate Airbus. Cel care a decolat ieri cu delegația celui mai puternic om în stat și „YR-LCA”, ambele fiind aeronave care au autonomia necesară pentru a zbura peste Ocean și sunt suficient de spațioase pentru delegațiile mari.


FOTO; Klaus IohannisPotrivit unor surse din aviația românească, cele două aeronave, care vor fi scoase cu certitudine din circulație până în luna octombrie, au nevoie de ample revizii, care ar costa extrem de mult! În prezent, Administrația Prezidențială se confruntă cu o situație neplăcută, din două puncte de vedere.

O singură aeronavă „second-hand” pentru toți

La delegațiile mari este nevoită să apeleze la „fratele” avionului prăbușit la Balotești, care oricum este vechi și va fi scos din circulație, dar se confruntă și cu situația în care de fiecare dată trebuie să închirieze o aeronavă de la Tarom. Președinția a cerut Guvernului în mai multe rânduri să aprobe cumpărarea unui avion care să fie folosit doar de șeful statului.

Ieri, chiar în ziua în care președintele a decolat spre America, ministrul Transporturilor a declarat că instituția pe care o conduce are în vedere achiziționarea unei singure aeronave care să fie folosită de către toți demnitarii! „Este o cheltuială pentru demnitarii români și va proveni de la bugetul de stat. Așa cum am menționat, va fi un avion folosit și din motive de siguranță, pentru că trebuie cunoscut istoricul, să fii zburat 3-4 ani, dar aeronava care va fi cumpărată va fi una folosită. Deci, investiția va fi una minimală, nici vorbă de 3-5 avioane”, a spus minsitrul Transporturilor, Dan Costescu.

Ce face în SUA

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla până sâmbătă în Statele Unite ale Americii, unde va participa la Summitul securităţii nucleare, care va avea loc la Washington. Iohannis va vizita astăzi Memorialul Holocaustului şi va participa la cina oferită de preşedintele SUA, Barack Obama, la Casa Albă, în onoarea şefilor de delegaţii prezenţi la Summitul securităţii nucleare. Vineri, Iohannis va participa la sesiunea de deschidere a Summitului, la un dejun de lucru şi la discuţia pe baza unui scenariu pregătit de organizatori care constă în prezentarea, prin intermediul unui videoclip, a unui caz ipotetic de terorism nuclear – furtul de material nuclear sau radioactiv de către actori nestatali şi utilizarea parţială a acestuia. (Carmen Vintilă)

„Avem nevoie de solidaritate”

România se află în prima linie a statelor care îşi îndeplinesc pe deplin angajamentele în domeniul securităţii nucleare, a precizat Iohannis, la Palatul Cotroceni, înainte de plecarea în SUA. ”Din păcate, am văzut cu toţii în ultima vreme cât de prezentă este ameninţarea teroristă în Europa şi în întreaga lume. Atentatele care au zguduit recent oraşe şi capitale europene pun în pericol nu doar securitatea fizică a cetăţenilor noştri, ci sunt un atac împotriva valorilor şi principiilor pe care le reprezentăm. În faţa acestei ameninţări teroriste, care poate îmbrăca diferite forme, avem nevoie de solidaritate, responsabilitate şi acţiune comună. Summitul de la Washington este dedicat prevenirii terorismului nuclear prin întărirea arhitecturii globale în domeniul securităţii nucleare. Vreau ca mesajul României să se audă ferm de la Washington”, a spus Iohannis,(Carmen Vintilă)

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: