La 17 ani a scris șase piese de teatru

Un elev de 17 ani este marea revelație în dramaturgia momentului în România, participând la Concursul Național de Dramaturgie. Cum textele s-au trimis anonim, nimeni nu a bănuit că ele aparțineau unui minor

La Concursul Național de Dramaturgie (CND) care s-a desfășurat zilele trecute la Timișoara, în cadrul Festivalului Dramaturgiei Românești, din cele trei piese selectate de juriu din aproape 50 înscrise în competiție, două sunt ale elevului de clasa a XI-a de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj, Alex Teodorescu.

Un ochelarist cu plete ondulate, în pantaloni de piele negri, bocanci și cămașă albă. „Sunt tânăr, nu mai sunt copil”, asta spun toate gesturile lui, în timp ce își răsucește o țigară din plicul cu tutun scos din buzunar.

De capul lui

A venit la concurs de unul singur, fără părinți, și, ca orice dramaturg veritabil, a asistat atent la lectura pieselor sale, de către actorii Naționalului, după care a stat de vorbă cu cei din sală, pentru impresii, sfaturi, corecții. Alex a descoperit teatrul în clasa a VI-a. Deși era la gimnaziu, făcea parte dintr-o trupă pentru liceeni, „Audiență generală”. Apoi lucrurile au evoluat. „În clasa a IX-a mergeam de cinci ori pe săptămână la teatru. Atunci am început să scriu,” mărturisește Alex.

De anul trecut citește dramaturgie. „În ultima vreme am făcut o pasiune pentru anticariate și cărți de teatru. (...) Mă inspiră toți dramaturgii, m-am lipit tare de teatrul grec, dar și de avangarda literară de la noi, Gellu Naum, Ionesco, Matei Vișniec”.

Are deja șase piese terminate. Pe unele vrea să le perfecționeze, și mai lucrează la ele.

În CND a intrat cu „Ego” și „Prieteni”. Monodrama „Ego” a scris-o pentru un tânăr actor din Cluj care și-a dorit să prezinte un personaj inspirat din Heathcliff („La răscruce de vânturi”).

„Dorm mai puțin ca să scriu”

Dacă adolescenții de vârsta lui își consumă timpul liber stând pe Facebook, Alex a decis să nu renunțe la prieteni, însă și-a redus programul de somn la șase ore, ca să aibă timp să scrie. Face parte dintr- o trupă de teatru independent, ReAct, iar în prima parte a fiecărei zile se străduiește, la școală, să învețe cât mai bine. Media semestrului trecut a fost 9,60. Marea lui grijă este să nu mai fie etichetat pentru ceea ce nu este. De aceea i-a și plăcut ideea de a concura la CND cu adulții, mai ales că textele erau trimise în plicuri sigilate, fără nume sau vârstă. „Mă frustrează de mult timp faptul că atunci când arăt un text cuiva mi se spune «ok, este foarte bun pentru vârsta ta», dar nu îl raportează global. Acest concurs a fost o oportunitate să mă compar cu mentalitățile și experiența unor oameni care nu au știut cine sunt”, a mai spus Alex Teodorescu.