Evenimentul Zilei > Social > Kushida Kazuyoshi, cel mai important regizor al Japoniei, montează la Sibiu spectacolul „Fantoma e aici”
Kushida Kazuyoshi, cel mai important regizor al Japoniei, montează la Sibiu spectacolul „Fantoma e aici”

Kushida Kazuyoshi, cel mai important regizor al Japoniei, montează la Sibiu spectacolul „Fantoma e aici”

Kushida Kazuyoshi revine la Sibiu la şapte ani de la succesul extraordinar cu spectacolul de Kabuki „O oglindă a Osakăi", un eveniment al ediției 2008 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu participarea lui Nakamura Kanzaburo XVIII, unul dintre cei mai faimoși actori de Kabuki din lume.

În 2015, Kushida Kazuyoshi montează pentru prima dată un spectacol la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, pe textul piesei „Fantoma e aici” de Kōbō Abe, cunoscutul scriitor japonez nominalizat de mai multe ori pentru Premiul Nobel. Primele două reprezentații vor avea loc pe 9 și 16 aprilie, ora 19:00.

Tema piesei „Fantoma e aici” este iluzia misterioasă a fantomei ce preia interiorul unui om obişnuit şi manipularea cu ajutorul ei pentru crearea de iluzii colective, iluzii ale societăţii. Povestea începe cu întâlnirea dintre Fukagawa, un soldat întors din război și Oba Sankichi, un personaj pitoresc ce rătăcește de opt ani departe de casă, pentru a se sustrage unei pedepse.

Regizorul propune o formă de de teatru psihologic, plin de mister, dar creează în același timp și o atmosferă de comedie, cu replici satirice la adresa unei societăţi extrem de serioase. Spectacolul are șansa unor întâlniri artistice unice: pentru a reconstitui atmosfera specifică a unui oraș japonez de provincie, Kushida Kazuyoshi colaborează cu doi creatori români de excepție – scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli.

Regizorul Kushida Kazuyoshi a spus la conferinţa de presă organizată cu ocazia prezentării spectacolului că se simte ca acasă în teatrul sibian, un sentiment pe care l-a avut de foarte puține ori în viață:

„Am revenit cu bucurie la Sibiu, după experiența extraordinară pe care am avut-o în anul 2008, în timpul Festivalului, cu spectacolul de Kabuki. De când am intrat în acest teatru și i-am simțit atmosfera, am avut impresia că sunt acasă”.

Întrebat care este stilul domniei sale pentru acest spectacol, a declarat: „este stilul Kushida pentru România anului 2015”.

Compozitorul Vasile Șirli a explicat jurnaliștilor care este metoda sa de lucru în scrierea muzicii pentru un spectacol de teatru, pornind de la studiul textului, la lucrul cu regizorul, pentru a cunoaște intențiile acestuia și până la lucrul efectiv cu actorii, care trebuie să interpreze live cântecele. Constantin Chiriac a vorbit despre personajul pe care îl interpretează în spectacol – Oba Sankichi, un rol complex, pe care regizorul Kushida i l-a propus în mod special, dar și despre proiectele viitoare ale Teatrului din Sibiu în relația cu Japonia, între care un turneu important care va avea loc în toamna acestui an cu „Oidip” și „Călătoriile lui Gulliver” la Tokyo și Matsumoto. 

Din distribuţie fac parte Constantin Chiriac, Marius Turdeanu, Maria Soilică, Mariana Mihu, Ciprian Scurtea, Florin Coșulet, Pali Vecsei, Adrian Matioc, Dan Glasu, Codruța Vasiu, Ioan Paraschiv, Cendana Trifan, Diana Fufezan, Cristina Stoleriu, Serenela Mureșan, Adrian Neacșu şi Vlad Robaș.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: