O afacere care a zguduit România. Krones – linia de îmbârligat românii | Memoria EVZ

În 1997, SC Fulger Bragadiru cădea victimă unor țepari. În urmă cu câțiva ani, societatea făcuse un contract mai mult decât dezavantajos cu firma germană Krones, culmea, cel mai mare și mai respectat producător mondial de linii de îmbuteliat bere, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare etc.

SC Fulger Bragadiru își propusese să achiziționeze două linii de îmbuteliere performante de la nemți, dar un contract oneros semnat de fostul manager al societății, Radu Virgil, adusese societatea în pragul falimentului. Societatea s-a trezit cu dobânzi astronomice, de milioane de mărci, pe care nu le mai putea achita. În 1997, fostul manager s-a aliat cu reprezentanți FPS, din Bancorex, dar și cu reprezentanți Krones, iar pentru a șterge urmele afacerii murdare au încercat să lichideze fabrica de bere din Bragadiru. Pentru a acoperi contractul și comisioanele aferente, FPS nu a ezitat să încerce chiar acțiuni de forță, cu ajutorul scutierilor, pentru a intra în fabrică și a-l obliga pe directorul numit în locul lui Radu Virgil să semneze lichidarea, chiar dacă fabrica, la acea vreme, avea un profit substanțial. Păgubași în afacere au fost, într-un final, Bancorex, dar și statul român. După ce ancheta reporterilor EVZ a fost dată publicității, reprezentanții Krones au încercat să-i intimideze pe jurnaliștii EVZ și au propus ziarului un buget substanțial pentru publicitate, explicând că „plătește cât costă”.

INFO

În 2003, Fabrica de Bere Fulger Bragadiru a fost scoasă la vânzare. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a scos la licitație cea mai mare parte a bunurilor societății comerciale. Măsura de executare silită a fost luată ca urmare a sumelor de-a dreptul exorbitante, de 11,219 milioane dolari, pe care această firmă o datora statului, se arăta într-un comunicat al AVAB. În fruntea listei bunurilor se afla fabrica de bere și malț, inclusiv terenul, mijloacele de transport și utilajele aferente.

CV

Redactorii Cătălin Antohe și Dragoș Mihail Toader au lucrat la Departamentul investigații. După o lungă perioadă la EVZ, Cătălin Antohe este în prezent redactor la cetateanul.net . Dragoș Mihail Toader a renunțat la presă.