Evenimentul ZileiInternationalKremlinul vede roșu. Submarinele Poloniei și planul strategic Orka

Kremlinul vede roșu. Submarinele Poloniei și planul strategic Orka

Kremlinul vede roșu. Submarinele Poloniei și planul strategic Orka
Varșovia desfășoară un ambițios plan de dotare a forțelor navale

În prezent, marina poloneză operează patru submarine cu propulsie diesel electrică de tip Kobben, achiziționate din Norvegia, după retragerea lor din serviciu, în 2001. Construite în anii 1960, aceste nave au fost modernizate înainte pentru a fi transferate în Polonia.

Însă, având în vedere contextul de securitate din regiunea baltică și amenințarea din partea Rusiei, capacitățile acestor submarine Kobben sunt acum prea „mici”. De unde și lansarea programului Orka pentru înlocuirea lor.

În timp ce submarinul României  doarme la cheu, Polonia vrea să cumpere trei submarine noi, foarte probabil să poată fi înarmate cu rachete de croazieră. Trei grupuri industriale au fost solicitate: Naval Group (Franța), ThyssenKrupp Marine Systems (Germania) și Kockums (Suedia)

Dar, a priori, marina poloneză ar dori să remedieze deficiențele submarinelor sale Kobben fără să aștepte rezultatul programului Orka.
Potrivit site-ului Defense24.pl, Varșovia intenționează să achiziționeze cele două submarine din clasa Södermanland (A-17) pe care Suedia intenționează să le înlocuiască cu două A-26 construite de Kockums.

Este ceea ce a anunțat Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării, la 28 noiembrie. „Cooperarea cu Suedia este cea mai avantajoasă soluție de tranziție în domeniul submarin. Lucrările de analiză sunt deja terminate și negocierile au început ”, a spus el, citat de Opex 360.

Ministrul polonez a asigurat că această achiziție nu va pune sub semnul întrebării programul Orka. Dar sosirea acestor două submarine A-17 în marina poloneză va „întîrzia puțin” acest program.

Submarinele din clasa Södermanland au 60,5 metri lungime și un deplasament de1500 de tone scufundate și au intrat în serviciu la sfârșitul anilor 1980. Sunt operate de un echipaj format din 24 de oameni și sunt schipate cu 6 tuburi lans-torpile de 533mm și cu 3 tuburi lans-torpile de 400mm


Accesează: