Kremlinul, cu tunurile propagandistice îndreptate spre Republica Moldova. Provocări și mai mari în 2025

Administrația Putin/ Kremlin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Imixtiunea rușilor în procesele electorale se va intensifica anul viitor, atunci când vor fi organizate alegeri parlamentare. Este opinia unor experți, care consideră că Federația Rusă va întreprinde acțiuni din ce în ce mai evidente pentru a-i asigura cu fotolii în legislativ pe politicienii docili Kremlinului.

Kremlinul pregătește o nouă ofensivă propagandistică în Moldova

Republica Moldova va continua să fie ținta războiului hibrid rusesc și în 2025. Mai mult, imixtiunea Kremlinului ar putea fi una mai puternică. Este opinia expertului Watchdog Andrei Curăraru, exprimată la postul public de radio și citată de IPN.

Curăraru susține că Rusia își dorește haos și politicieni docili la conducerea țărilor din regiune, iar acest lucru a fost sesizat și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din România.

„Fiecare cetățean responsabil trebuie să-și asume că noi suntem o cetate în asediu. E vorba de asediu virtual, la moment, spre deosebire de vecinii noștri ucraineni. Nu suntem doar noi ținta acestor atacuri. Vedem ce se face în România. Are loc manipularea prin algoritmii rețelelor de socializare. Au loc pretinse campanii cu zero lei. Aceste practici seamănă cu tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Este o altă manifestare a aceluiași manual de preluare a puterii din diferite state. E clar că Rusia vrea ca în regiune să fie haos, la conducerea țărilor să fie oameni docili. Oameni care să asculte de indicațiile de la Moscova”, a explicat expertul.

Un alt expert, Nicolae Panfil de la Promo-LEX, menționează că fenomenul coruperii alegătorilor trebuie privit cu mare responsabilitate.

„Vreau ca partidele să vină cu o poziție foarte clară față de problema coruperii alegătorilor. Posibil că avem nevoie și de o reformatare a modului de acordare a banilor de la bugetul de stat, ca să nu primească cei mai mulți bani doar două partide, așa cum este mecanismul actual. Am văzut că în campania electorală foarte puține contestații au fost depuse de către partide față de acțiunile echipei Șor”, a declarat Panfil, citat de aceeași sursă.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Alegeri, sub presiunea coruperii electorale

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la amploarea ingerinței Rusiei în procesul electoral. Conform experților, coruperea electorală a influențat rezultatele scrutinelor din 20 octombrie.

Experții CALC declarau că ceea ce s-a întâmplat indică un nivel alarmant al coruperii electorale și implicarea ilegală a surselor externe în finanțarea unor partide politice.

„Investigațiile jurnalistice recente, dar mai ales a organelor de ocrotire a normelor de drept au confirmat existența unor scheme complexe de spălare de bani și finanțare ilegală din surse externe. În special, din Federația Rusă. Faptele documentate, care includ transferuri de milioane de dolari, organizarea protestelor și mitingurilor plătite și oferirea de cadouri electorale, subliniază încercările masive de influențare a votului cetățenilor. Aceste acțiuni de corupere a alegătorilor reprezintă o amenințare directă la adresa procesului democratic. Un indicator care ridică îngrijorări serioase este discrepanța semnificativă între rezultatele sondajelor de opinie”, se arată într-un comunicat al Coaliției.

Sursa foto: ipn.md