Kremlinul a scăpat de Lujkov, primarul oligarh

Kremlinul a scăpat de Lujkov, primarul oligarh

Demiterea primarului Moscovei a adus capitala rusă sub controlul preşedinţiei, care va instala în funcţia vacantă un politician fidel.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a demis, ieri, pe primarul Moscovei, Iuri Lujkov, aflat în fruntea administraţiei locale de 18 ani. Decizia a fost anticipată de mulţi analişti după ce conflictul dintre cei doi politicieni, iniţial unul mocnit, a luat pro porţii recent, în urma mai multor declaraţii provocatoare făcute de Lujkov la adresa administraţiei centrale ruse.

Analiştii văd însă în măsura liderului de la Kremlin şi un gest de forţă, menit să impresioneze electoratul în perspectiva prezidenţialelor din 2012.

Atacuri la preşedinte

Potrivit Constituţiei ruse, preşedintele poate numi şi demite guvernatorii regiunilor, şi cum Lujkov avea şi rang de guvernator, înlăturarea sa nu s-a făcut decât prin simpla semnare a unui decret.

"Este pentru prima dată când aşa ceva se întâmplă. Nu exclud posibilitatea ca un astfel de caz să se repete", a declarat Medvedev. Vladimir Resin, viceprimarul Moscovei, asigură interimatul în fruntea ad ministraţiei locale până la organizarea de noi alegeri, cel mai probabil anul viitor.

Premierul Vladimir Putin nu s-a arătat surprins de decizia lui Medvedev, subliniind doar că Lujkov ar fi trebuit să caute să-şi normalizeze relaţiile cu pre şedintele. Putin a păstrat însă distanţa în timpul schimbului de replici tot mai acide între primar şi preşedinte, lăsând impresia că vrea să iasă câştigător din această dispută, situaţie ce l-ar fi ajutat din punct de vedere electoral.

Lujkov l-a atacat în repetate rânduri pe Medvedev, ultima dată făcând o comparaţie între nivelul ridicat de trai din capitala rusă şi cel scăzut din restul ţării, sugerând că acesta din urmă este rezultatul politicilor defectuoase ale administraţiei centrale.

RIA Novosti a făcut o listă cu posibilii succesori ai lui Lujkov la Primăria Moscovei. Deşi iniţial se credea că postul va reveni cel mai probabil actualului ministru pentru situaţii de urgenţă, Serghei Şoigu, între timp au apărut numei noi cu rezonanţă, precum vicepremierii Serghei Ivanov şi Serghei Sobianin.

Acuzat de corupţie

Lujkok, numit primar al Moscovei în 1992 de preşedintele rus Boris Elţân, a fost de fiecare dată reales în funcţie cu un număr impresionant de voturi. Soţia sa, Elena Baturina, este cea mai bogată femeie din Rusia, având o avere de aproape 3 miliarde de dolari, potrivit revistei "Forbes". Acest lucru a generat o serie de acuzaţii de corupţie şi nepotism la adresa fostului primar, care a câştigat însă zeci de procese intentate de contestatarii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News