Nivelul fostei șefe a DNA, așa cum s-a putut vedea cu ochiul liber, este unul extrem de precar, fapt demonstrat în absolut toate situațiile în care a fost nevoită să spună public câte ceva. Întotdeauna în limba română, cu translator, niciodată în vreo limbă străină, indiferent dacă mulțumea pentru vreo decorație primită de la vreo ambasadă străină – acordată drept mulțumire pentru protecția acordată cetățenilor ei și pentru pârtia asigurată prin arestarea cu dedicație a oamenilor de afaceri români – dacă era vorba despre vreo luare de cuvânt pe la Bruxelles, sau dacă era vorba despre acordarea unui interviu presei străine. De altfel, și în adresarea către români stă la fel de prost, atât ca formă, cât și din perspectiva conținutului, drept pentru care, niciodată nu a existat vreun interviu nearanjat temeinic în prealabil, cu întrebări și răspunsuri îndelung preparate de consiliera ei, judecătoarea Dana Tițian, veritabilă emisferă stângă a creierului Laurei Codruța Kovesi, cea responsabilă pentru limbaj și logică. Nici vreo declarație de presă spontană nu a existat vreodată, alta decât cele de degajare, din categoria „nu aici”, „nu acum” sau, culmea ridicolului „vă rog, vă rog, sunt în spațiul meu privat”, aruncat jurnaliștilor în timp ce mergea pe stradă.

Despre câtă carte știe, nici nu are rost să mai vorbim. Halul în care a fost adusă Justiția de ea și de acoliții ei, generalii SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, vorbește de la sine. A reușit să întoarcă timpul, să ducă țara în anii ’50, în vremurile când oamenii erau luați de pe stradă nu pentru că erau vinovați de ceva, ci pentru că trebuiau pur și simplu eliminați și i-a invitat pe românii vânați de Statul Paralel „să-și demonstreze nevinovăția”, adică a inversat sarcina probatoriului, încălcând principiile de bază ale statului democratic. Mii de destine au fost făcute praf, mii de averi și de familii au fost distruse, numeroase vieți au fost curmate. Da, ați citit bine, există și astfel de victime, oameni pentru care finalul hăituirii a avut loc în coșciug. Nu-mi dau seama dacă are reprezentarea miilor de nenorociri pe care le-a provocat direct sau indirect. Înclin să cred că nu! Acest aspect pare însă să fie rezolvat de fosta șefă a DNA: am aflat de la Gigi Becali că merge des la biserică, unde se spovedește și se împărtășește, unde clar se roagă pentru iertarea păcatelor, deci ar putea continua cu nelegiuirile și la nivel european, cu condiția să se roage în continuare.

Dar, să presupunem că Laura Codruța Kovesi va ajunge șefa Parchetului European! Ce ar avea de făcut pe acolo? Potrivit prezentărilor oficiale, Parchetului European are în competență investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE. În acest scop, instituția efectuează investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR. Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol, instituții cu rol de sprijinire și sporire a eficienței autorităților naționale de cercetare și urmărire penală, atunci când acestea se confruntă cu forme grave de criminalitate organizată și transfrontalieră, precum și de a-i aduce cât mai rapid și eficient în fața justiției pe cei care încalcă legea. Deci, activități foarte serioase, de o complexitate deosebită din perspectivă procedural-investigativă, de strângere a probatoriilor, care presupun cunoștințe teoretice și practice de un nivel superlativ care exclud la modul absolut exact specialitatea Laurei Codruța Kovesi: activitatea de tip Poliție Politică desfășurată prin metodele infracționale numite în Codul Penal „Cercetare abuzivă”, „Supunere la rele tratamente”, „Tortura” și „Represiune nedreaptă”.

O vede cineva cât de cât întreg la cap pe Kovesi discutând cu procurorii și investigatorii din structurile Parchetului European, Eurojust și Europol așa cum a învățat ea la DNA? O vede cineva spunându-le acestora, printrun translator desigur: „Știți ce-mi doresc: să decapați instituțional în dosarul ăla și să ajungem la domnu’ Junker, care a semnat contractele alea. Păi ce faceți toată ziua? Salarii mari, nu ne întreabă nimeni când venim, când plecăm, stăm cu curu’ pe dosare, nu ne întreabă nimeni de ele, nu se poate!”

Dacă da, înseamnă că ne-a luat dracul, nu doar ca țară, ci chiar ca întreg continent!

 

Te-ar putea interesa și: