KOSOVO vrea în UE. România este la mijloc. Donald Tusk intervine!

KOSOVO vrea în UE. România este la mijloc. Donald Tusk intervine! sursa foto. EVZ

Kosovo, fostă provincie sârbă, nu este recunoscută ca stat independent de Belgrad şi nici de cinci actuali membri ai UE, între care şi România

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a cerut joi Kosovo să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Serbia pentru a înregistra progrese în vederea obiectivului aderării la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

 

Serbia, Macedonia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo au făcut demersuri pentru a iniţia negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Ele trebuie însă să înregistreze progrese în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, să îmbunătăţească situaţia drepturilor omului şi a libertăţilor mass-media şi să soluţioneze litigiile cu statele vecine pentru a putea adera la blocul comunitar, notează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Kosovo, fostă provincie sârbă, care nu este recunoscută ca stat independent de Belgrad şi nici de cinci actuali membri ai UE, între care şi România, este încă departe de negocierile de aderare, deşi s-a angajat în 2013 împreună cu Serbia la un dialog susţinut de UE pentru îmbunătăţirea relaţiilor.

 

De atunci s-au înregistrat puţine progrese.

 

'Fără o normalizare a relaţiilor cu Serbia şi o implementare pe deplin a acordurilor, nu văd cum s-ar putea ajunge la un progres în relaţiile cu UE', a declarat Tusk în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele kosovar Hashim Thaci.

 

'Ştiu că va fi greu şi sunt încă prudent optimist, iar după întâlnirea de ieri (miercuri) cu (preşedintele sârb) Aleksandar Vucic şi întâlnirea de astăzi (joi) cu preşedintele kosovar (Thaci) sunt mai optimist şi mai puţin prudent', a mai spus Donald Tusk.

 

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în urmă cu 10 ani, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune în timpul războiului din anii 1998-1999.

 

Independenţa Kosovo este recunoscută de 116 ţări, inclusiv de 23 din cele 28 de state membre ale UE, mai scrie AGERPRES.