KOSOVO, UN NOU STAT PE HARTA LUMII

Kosovo şi-a declarat independenţa şi s-a autoproclamat un stat suveran. Anunţul a fost făcut de premierul Hashim Thaci, care a citit cele 12 puncte ale Declaraţiei de Independenţă a fostei provincii Kosovo în faţa plenului Parlamentului. "Vom respecta toate legile internaţionale. Cerem tuturor statelor să recunoască independenţa Kosovo. Vom coopera cu toţi vecinii noştri pentru a ne întrepta spre un plan european", a declarat premierul Hashim Thaci.

Parlamentul din Kosovo s-a reunit în şedinţă extraordinară pentru a vota proclamarea independenţei. Preşedintele parlamentului a citit declaraţia de independenţă, iar acum parlamentarii kosovari urmează să o voteze. Va fi o procedură de vot simplă, prin ridicarea mâinii. În şedinţa extraordinară, parlamentarii vor vota şi legile privind drapelul şi stema Republicii Kosovo.

Naţiunea provinciei Kosovo se va crea pe baza planului întocmit de trimisul special al ONU, Martti Ahtisaari. Kosovo este o societate democratică, laică şi multietnică, potrivit declaraţiei de independenţă.

Acelaşi document prevede că, odată cu independenţa, Kosovo va prelua responsabilităţile internaţionale şi îşi va asigura securitatea la graniţă. De asemenea, va fi interzisă utilizarea forţei pentru rezolvarea conflictelor. Provincia doreşte să aibă relaţii bune cu ţările aflate la graniţe şi garantează protejarea moştenirilor culturale şi religioase din zonă.

Mii de albanezi au ieşit în stradă pentru a sărbători declararea independenţei. Separarea provinciei Kosovo de Serbia încheie procesul de dezintegrare a Iugoslaviei început după 1990. Noul stat va fi gestionat de Uniunea Europeană, care a aprobat deja trimiterea în zonă a unei misiuni formată din două mii de poliţişti, jurişti şi vameşi. Misiunea europeană va înlocui forţele ONU care asigurau alături de NATO securitatea provinciei.

La 18.00 ora locală, 19.00 ora României, preşedintele provinciei, premierul şi preşedintele Parlamentului vor susţine declaraţii la centrul de presă organizat la Grand Hotel din Priştina.

Serbia, Rusia, dar şi unele ţări din Uniunea Europeană, precum România şi Cipru, se opun în continuare declarării independenţei provinciei Kosovo printr-o decizie unilaterală, iar demersul a declanşat deja mişcări de stradă la Belgrad.

Tadici: Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo

Reacţia premierul sârb la declararea independenţei fostei provincii Kosovo nu a întârziat să apară. Acesta a declarat că Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo. Mai mult, acesta a spus că va întrerupe orice legătură diplomatică cu ţările care susţin independenţa Kosovo.

Premierul sârb Vojslav Koştuniţa a condamnat declararea independenţei Kosovo, pe care l-a numit "un stat fals", relatează agenţiile de presă. Rusia a cerut şi ea ONU şi NATO să acţioneze "fără întârziere" pentru a anula proclamarea independenţei Kosovo, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de AFP.

Totodată Consiliului de Securitate al ONU a răspuns cererii Rusiei de a se reuni in această seară pentru a dicuta declararea independenţei Kosovo. Primele efecte ale "precedentului Kosovo"

Abhazia şi Osetia de Sud solicită şi ele independenţa

Cele două regiuni separatiste din Georgia, au anunţat, imediat după proclamarea independenţei provinciei Kosovo, că vor solicita Rusiei şi Organizaţiei Naţiunilor Unite să le recunoască independenţa, anunţă AFP.

"Situaţia din Kosovo constituie un precedent. Abhazia se va adresa cât mai curand Consiliului de Securitate al ONU şi Parlamentului rus pentru a cere recunoaşterea independenţei", a declarat "preşedintele" acestui teritoriu pro-rus, Sergueď Bagapch, pentru agenţia Interfax, citat de AFP.

La rândul său, preşedintele Osetiei de Sud, Edouard Kokoďty, a declarat, pentru Interfax, că va urma aceiaşi paşi ca şi Osetia în vederea declarării independenţei şi a adăugat că, "ceea ce s-a întâmplat astăzi în Kosovo s-a întamplat în Abhazia şi Osetia încă de acum 17 ani".

Citiţi şi: Kosovo, de astăzi independentă. Ce urmează?

(17:15)

La aceasta oră, are loc în faţa Ambasadei Statelor Unite la Belgrad un amplu miting de protest al sârbilor împotriva deciziei luate astăzi la Priştina. Sute de tineri scandează lozinci la unitate.

Serbia a cerut anularea deciziei Parlamentului de la Priştina şi condamnă ţările Occidentale pentru hotărârea de a rupe o bucată din teritoriul ei.

Grenade de mână la sediile UE şi ONU de la Kosovska Mitroviţa Grenade de mână au fost aruncate asupra clădirilor UE şi ONU din Kosovska Mitroviţa, oraş unde trăiesc 40.000 de sârbi, după declararea independenţei Kosovo, ce a beneficiat de susţinerea Uniunii Europene, relatează Reuters. Potrivit agenţiei atacul nu s-a soldat cu victime.

(20.00)