Kosice, capitală culturală europeană în 2013

Kosice, capitală culturală europeană în 2013

Oraşul slovac Kosice a fost desemnat pentru a fi capitală culturală europeană în 2013, a anunţat astăzi Comisia Eurpeană, citată de AFP.

Cel de-al doilea oraş cu care va împărţi acest statut urmează să fie desemnat ulterior, dintre Lyon, Bordeaux, Marsilia şi Toulouse.

Juriul, care s-a reunit astăzi a preferat Kosice, în detrimentul altor trei oraşe din Slovacia - Presov, Martin şi Nitra. Alegerea juriului trebuie să fie validată formal, în mai, de către Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene.

Este pentru prima dată când un oraş din Slovacia a fost desemnat să fie capitală culturală europeană, Comisia Europeană considerându-l "cel mai mare proiect cultural din istoria ţării".

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru alegerea oraşului francez care va primi titulatura de capitală culturală europeană, juriul se va reuni pe 15 şi 16 septembrie şi va alege între oraşele Lyon, Bordeaux, Marsilia şi Toulouse.

După Liverpool (Marea Britanie) şi Stavanger (Norvegia), care sunt capitale culturale europene anul acesta, viitoarele capitale vor fi: în 2009 -Linz (Austria) şi Vilnius (Lituania), în 2010 - Essen (Germania), Pécs (Ungaria) şi Istanbul (Turcia) şi, în 2011 - Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia).

În 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.

Programul Capitală Culturală Europeană a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din cadrul Comunităţii Europene în 1985, la intiţiativa Melinei Mercouri, ministrul grec al culturii. Programul a fost conceput "cu scopul de a apropia popoarele Europei" şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Procedura de nominalizare se ghidează după principiul rotaţiei, ceea ce înseamnă ca fiecare din ţările membre ale Uniunii Europene pot propune una sau mai multe capitale culturale în anul stabilit pentru fiecare în parte, prin rotaţie.

Nominalizările sunt examinate de un juriu independent format din experţi în domeniul cultural. Juriul este compus din doi membri nominalizaţi de Parlamentul European, doi numiţi de Consiliul Europei, doi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi un membru nominalizat de Comitetul Regiunilor.

De-a lungul anilor popularitatea programului a crescut, influenţa culturală, socială şi economică a acestuia fiind sporite de numărul tot mare de turişti atras.