În această toamnă se împlinesc 11 ani de la intrarea pe piața românească a KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. Aniversarea a fost sărbătorită la Năvodari, acolo unde se află Petromidia - cel mai important activ al grupului Rompetrol, printr-un concert de zile mari, de la care participanții au avut șansa să plece acasă cu premii.
Industria petrolieră are o istorie de peste 100 de ani în România. Practic țara noastră s-a dezvoltat odată cu industria de rafinare, dovadă fiind rafinăria Vega, parte a grupului Rompetrol, care funcționează și astăzi, la mai bine de 110 ani de la înființare. Cea mai mare rafinărie locală este Petromidia, una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre, cu o capacitate de prelucrare de peste 5 milioane de tone anual. Această poziţie strategică, pe coasta Mării Negre, îi permite o expediere rapidă a produselor petroliere. Prima tonă de țiței prelucrată la rafinăria Petromidia a fost în vara anului 1979, își amintește Alexandru Nicolcioiu, omul care și-a dedicat și construit întreaga carieră pe platforma de la Petromidia, încă de la construcția ei, din 1977.
Dezvoltarea continuă
La 40 de ani de la începerea construcției Petromidia, rafinăria a fost preluată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, care în decurs de doar 5 ani a reușit să-i majoreze capacitatea de rafinare de la 3,5 la 5 milioane de tone pe an, în baza unui proiect de modernizare care a însumat aproximativ jumătate de miliard de dolari. Astfel, în ultimii cinci ani, Petromidia a reușit să înregistreze performanțe deosebite, doborând record după record, atât din punct de vedere al materiilor prime prelucrate, cât și din punct de vedere al indicatorilor financiari, compania Rompetrol Rafinare obțind profit după mai mulți ani de pierderi.
Centenarul României, celebrat la Năvodari
„Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea României moderne, dorim să le mulțumim tuturor angajaților noștri pentru energia pe care o investesc, în fiecare zi, pentru că suntem mândri de rezultatele excepționale pe care le-am atins prin efort comun. Astăzi sărbătorim alături de colegii noștri, familiile lor și parteneri de afaceri în cadrul unui concert dedicat lor, în Năvodari, orașul care a crescut împreună cu ei și cu Petromidia, cea mai mare și modernă rafinărie din România”, le-a transmis celor prezenți la eveniment Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general, este unul dintre cei mai vechi angajați la Rompetrol Rafinare. El a ținut să le mulțumească atât angajaților grupului KMG Internațional, fostul grup Rompetrol, cât și acționarului majoritar KMG pentru implicarea și devotamentul de a investi în această industrie de petrol și gaze, care are o îndelungată tradiție pe plan local. „Este un eveniment unic pentru orașul Năvodari, un eveniment care sigur se va repeta și mă bucur să-i văd prezenți aici și pe colegii noștri din Prahova, de la rafinăria Vega”, a spus Nicolcioiu, menționând că pe 8 septembrie este sărbătorită și „Ziua Petrolistului”.
Artiști de prestigiu pe scenă
La concertul dedicat angajaților, famililor acestora cât și partenerilor companiei, au fost prezente peste 6.000 de persoane, printre care și turiști de pe litoral. Concertul a fost deschis de solista de muzică populară Irina Loghin. Publicul s-a bucurat de recitalurile lui Carla’s Dreams, Smiley și Dan Bălan, showul fiind încheiat de Goran Bregovici, personalitate artistică a muzicii instrumentale și vocale internaționale. Prezentatorii evenimentului au fost Răzvan&Dani, vedetele emisiunii ‘Neața, care au extras biletele câștigătoare la tombolă. Rompetrol Rafinare a oferit premii celor prezenți, astfel unii dintre ei au câștigat iPoduri, căști și boxe portabile. Marele premiu a fost o Dacia Duster.
Petromidia, principalul pilon al dezvoltării orașului Năvodari
În anul 1975, s-a luat decizia de a construi viitorul combinat la Marea Neagră, pentru a fi foarte aproape de sursele de achiziţie ţiţei şi pentru a putea face exportul de produse petroliere. Construcţia rafinăriei a început din 1977 şi prima zi în care s-a prelucrat ţiţei a fost 29 iunie 1979 şi încă mai sunt vreo 90 de salariaţi pe platformă încă din acel an, a spus Alexandru Nicolcioiu, într-o conferință de presă organizată, săptămâna trecută, la Petromidia. În jurul rafinăriei s-a dezvoltat şi oraşul Năvodari, care avea în 1975 un număr de 6.000 de locuitori, iar, în 1990, numărul lor a crescut la 42.000. “Acum oraşul are tot în jur de 40.000 de oameni şi s-a dezvoltat puternic din punct de vedere turistic.
Tehnologiile noastre de mediu de pe platformă au permis să nu avem impact negativ asupra mediului, dovadă că se face plajă chiar şi în faţa combinatului”, a menționat Nicolcioiu. Mai mult, în ultimii 10 ani, Rompetrol Rafinare a derulat mai multe programe pentru comunitatea din Năvodari, printre care plantarea a 1.000 de copaci în oraș și renovarea și dotarea cu aparatură de ultimă generație a cabinetului stomatologic al grupului școlar din Năvodari. „Prin activitatea pe care o desfăşoară, compania este un contribuabil principal la bugetul de stat consolidat la ţării, plătind circa 1,3 miliarde de dolari.
Mai mult, Rompetrol Rafinare este un investitor important al României şi aici vorbim de investiţii de peste 1,4 miliarde de dolari. Înainte de toate, compania Rompetrol Rafinare este şi un partener social şi strategic, fiind ancorată în comunitatea socială şi în mediul social şi economic din România. Planurile de dezvoltare ale Rompetrol Rafinare continuă. Pentru anul acesta, ne dorim să depăşim rezultatele înregistrate în anul 2017. Suntem pe un trend de dezvoltare accentuat“, a declarat Vasile Gabriel Manole, directorul economic al companiei.