"Sunt politicieni relevanţi din Europa care au pus sub semnul întrebării modul în care funcţionează spaţiul Schengen, unii chiar existenţa spaţiului Schengen şi, în acest context, nu am considerat că este oportun să promovăm o includere pe agenda Consiliului JAI. Cu siguranţă, diplomaţii între ei, la Bruxelles, au discutat aceste chestiuni, însă vreau să repet că nu există o opoziţie consolidată împotriva aderării României şi a Bulgariei, dar în acest moment nu am considerat că este oportun să se discute. Nu se va discuta în Consiliului European, fiindcă această chestiune este de competenţa Consiliului JAI şi vom avea grijă ca la proxima ocazie când este potrivită o astfel de discuţie, neinflamată, nedistorsionată de alte evenimente, să se repună pe tapet", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a spus că nu are nimic să-şi reproşeze şi nici instituţiilor şi autorităţilor române în cazul aderării la Schengen.

"Problema nu a fost nici a României, nici a Bulgariei, ci problema a fost statutul zonei Schengen, având în vedere că, datorită valului de refugiaţi, în puncte relevante spaţiul Schengen nu a mai funcţionat", a mai spus  Iohannis.

El a arătat că în ceea ce priveşte asigurarea frontierelor România stă foarte bine, chiar dacă nu este membră Schengen.

"România îşi ia foarte în serios misiunea de apărare a frontierelor. România se comportă de facto ca şi cum ar fi membră Schengen", a completat şeful statului.