Topiți, la propriu, pentru Klaus Iohannis, mii de liberali au descins, ieri, în crucea amiezii, la Romexpo în București. A avut loc demararea campaniei de strângere de semnături pentru ca actualul președinte să poată candida pentru un nou mandat.

Prima a aterizat provincia

Prima dată, așa cum e firesc, au sosit delegațiile din provincie. Unii, care veneau din zone muntoase, au fost năuciți de caniculă de cum au coborât din autobuze. Doamnele au privit dezolate la asfaltul care le înghițea jumătate din toc, la hainele frumoase, îmbrăcate special pentru această ocazie, lipite de corp, la coafura, dintr-o dată, demolată de arșița năucitoare. Doamnele de la baza partidului, pentru că divele liberale au venit mai târziu și au avut grijă ca aerul condiționat din mașină să le conserve și coafura și machiajul.

Și parcă nu era de-ajuns căldura soarelui, în curte sfârâia grătarul de mici, iar fumul desăvârșea tot dezastrul produs de caniculă.

Covor albastru

Pe fațada pavilionului central trona un banner imens cu Iohannis în prim plan. Candidatul PNL era prezentat în diverse ipostaze în fotografiile uriașe: cu gospodine harnice, dar și cu copii, pe care-i strângea afectuos în brațe. În fața uneia dintre intrări, pe unde urma să treacă președintele, a fost întins un covor. Nu roșu, ci albastru.

Albastră era și culoarea din interior și, ca de obicei, a fost creată o lumină de club. Tot ca de obicei, pe plasme uriașe curgeau imagini care-l aveau în prim-plan pe liderul liberal Ludovic Orban, dar și pe alți fruntași din PNL, precum și din fostul PDL.

Și, cum au început să intre personalitățile, în ordinea importanței lor, au început ședințele foto și selfie-urile.

Învățăturile lui Stolojan către Blaga

Europarlamentarul Vasile Blaga a venit împreună cu Gheorghe Flutur. Liderul sucevean l-a abandonat pe Blaga imediat ce a dat peste Stolojan. Vădit detașat de tot și de toate, „dragă Stolo” l-a ascultat plictisit pe Flutur, care-i impuia capul că nu poate accesa fonduri europene pentru că au „complicat pesediștii procedurile”.

Stolojan și-a afișat un zâmbet stas, putea să-i spună Flutur și că au fugit toate oile de pe dealuri, alea cu care a scris declarații de dragoste pentru Băsescu, că nu părea interesat de nimic. La fel a stat și la poze, ca o statuie.

După care, Stolojan a ajuns pe mâna lui Blaga și a devenit mai interactiv. Posibil că noul eurodeputat îi cerea ceva sfaturi fostului despre manevrele de la Bruxelles și Strasbourg. Oricum, cel mai eficient sfat pe care i-l putea da Stolojan este legat de cartelă. Ai, nu ai ședință în Parlamentul European, mergi și bagi cartela, că se plătește. Este legendară această practică la care a recurs acesta ani în șir pentru a face un ban în plus. Oricum, Stolojan a devenit, brusc, frenetic și generos în explicații.

Lumini și umbre

Și-a făcut apariția și fosta portavoce portocalie, Alin Popoviciu, politicianul care a fost mai mult în studiourile tv decât în Parlament. În semn de afecțiune fără limite, acesta s-a îmbrăcat în culorile liberale: cămașă albastră și pantaloni galbeni.

Primarul Emil Boc a fost cel mai solicitat la fotografii. În schimb, Ilie Bolojan, primarul din Oradea, cel evocat de liberali în toate postările pe Facebook și în intervenții publice, ca fiind edilul care a făcut din municipiul pe care-l păstorește un oraș de talia Vienei, a fost exilat în rândul doi de scaune. Deputatul Florin Roman, care a avut loc rezervat în față, i-a propus în zadar să facă schimb, Bolojan și-a văzut de locul lui, dar se vedea că nu-i în apele lui.

Nici marea speranță a liberalilor, Robert Sighiartău, căruia i s-a încredințat iarăși rolul de maestru de ceremonii, nu a mai strălucit ca altădată și nici nu mai era în vervă. I-a adunat cu chiu și vai pe liberali în sală, multe delegații nu au ajuns (de exemplu, sectorul alocat județului Neamț era gol) și a anunțat triumfal sosirea delegației de grei. Primii grei, deoarece președintele urma să vină după două ore.

Au bătut tobele și Sighiartău a anunțat intrarea președintelui care a câștigat alegerile și a urmat o serie de epitete măgulitoare la adresa lui Ludovic Orban. Niciun cuvânt despre Rareș Bogdan, cel pe care aripa Orban îl consideră un real pericol. Și pentru că vrea să-și țină adversarul aproape, Orban l-a uns pe Rareș Bogdan prim-vicepreședinte al partidului.

A rămas tot „number one”

A intrat conducerea partidului și toată sala s-a ridicat. Oricât a încercat Orban să fie prim-solist, Rareș Bogdan a fost cireașa de pe tort pentru sală. Raluca Turcan, bronzată și cu un look nou, a încercat și ea să capteze atenția sălii și fiind atât de înaltă a reușit să le facă semne cu mâna și celor aflați mai departe. De mai multă atenție și simpatie s-a bucurat senatoarea Alina Gorghiu, care nu s-a băgat atât de mult în seamă. Cu chiu și vai, după ce s-au pupat cu toți cei care le-au ieșit în cale, liderii au ajuns la scenă. Orban a țășnit și s-a dus țintă la Sighiartău care privea, oarecum dezolat, sala. „A venit domnul președinte să mă salute”, s-a bucurat ca un copil tânărul liberal. A spus-o la microfon.

Au urmat discursurile obișnuite, critici la adresa Puterii și promisiuni pentru perioada următoare, când liberalii speră că ajung la guvernare.