Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis s-a întors în Italia după 17 zile
Klaus Iohannis s-a întors în Italia după 17 zile

Klaus Iohannis s-a întors în Italia după 17 zile

Președintele a vizitat ieri Expoziția Universală Milano 2015, iar astăzi va fi primit la Vatican de Papa Francisc I. Doar două săptămâni jumătate au trecut de la vizita sa oficială în Italia

Joi dimineață. Președintele Klaus Iohannis pleacă într- o vizită la Milano și la Vatican. Schimbări majore pe aeroport. Șeful statului susține declarația obișnuită de presă înainte de plecare într- o sală amenajată special la etaj.

Carmen Iohannis merge direct la avion. Președintele intră însoțit de consilierii prezidențiali, printre care Dan Mihalache, Ioan Muraru, Cosmin Marinescu. Pentru prima dată, înainte de plecare, Iohannis acceptă întrebări. Răspunsurile au fost săgeți trimise către premierul Victor Ponta.

La expoziție

La Milano, președintele participă la Expoziția Universală Milano 2015 cu tema „Hrănirea planetei, Energie pentru viață”. Primul pavilion vizitat este cel al României. La intrare, două tinere domnișoare îmbrăcate în costume naționale nu mai contenesc să le spună, în italiană, vizitatorilor: „Azi este închis, ne pare rău, avem un oaspete privat.”

Construit în jurul sloganului „În armonie cu natura” pavilionul este reinterpretarea modernă a unei case tradiționale românești, din sticlă și lemn, cu acoperiș din stuf. La intrare, ghivece cu floarea soarelui.


În 27 aprilie, șeful statului a efectuat o vizită oficială în capitala Italiei, Roma.


Din boxe răsună muzică folclorică. Un spectacol de teatru de improvizație adună zeci de spectatori în fața pavilionului românesc, în timp ce înăuntru se face controlul de securitate.

Ajunge președintele, fără soție. Este întâmpinat cu pâine și sare. Șeful statului face turul pavilionului și ajunge, la un moment dat, în fața standului cu vinuri.

În onoarea șefului statului a fost pregătit un mic concert de muzică jazz. „Deabia aștept!” spune încântat Iohannis, care a ținut să dea mâna cu cei trei muzicieni, iar la final le-a mulțumit, zâmbind. Șeful statului s-a declarat plăcut impresionat. „Am reușit și de data aceasta să ne pregătim foarte bine. E un pavilion care nu impresionează ca mărime, ci ca și concept”, a spus Iohannis.

Apoi, a vizitat Pavilionului Sfântului Scaun, cel al Italiei și al Uniunii Europene.

Întâlnire cu românii

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit aseară, la un hotel, cu românii din Milano.

O fetiţă îmbrăcată în straie populare maramureşene, care se află în Italia de cinci ani şi studiază la o şcoală de artă, a aşteptat-o pe Prima Doamnă pentru a-i oferi un buchet cu flori. Carmen și Klaus Iohannis au fost întâmpinați cu ropote de aplauze, iar românii din Milano le-au spus „bună seara” în cor. Prima Doamnă purta o rochie albă. Românii din Italia i-au pregătit şefului statului şi soţiei acestuia un concert de pian.