Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis pleacă la o ceremonie în Germania. Președintele României va fi premiat
Klaus Iohannis pleacă la o ceremonie în Germania. Președintele României va fi premiat

Klaus Iohannis pleacă la o ceremonie în Germania. Președintele României va fi premiat

Președintelui României, Klaus Iohannis, urmează să primească sâmbătă, 4 iunie 2022, Premiul European Carol al IV-lea al Asociației Germanilor Sudeți pentru anul 2020. Șeful statului va merge în Germania pentru ceremonie.

Președintelui României, Klaus Iohannis, urmează să își ridice Premiul European Carol al IV-lea al Asociației Germanilor Sudeți pentru anul 2020. Ceremonia va avea loc la Hof, Germania în această sâmbătă, 4 iunie 2022.

Asociația Germanilor Sudeți a decis în anul 2020 să-i ofere premiul lui Klaus Iohannis, în semn de respect pentru efortul depus în ceea ce privește înțelegerea și cooperarea dintre popoarele și țările Europei Centrale. Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia a fost reprogramată pentru 4 iunie 2022, zi în care se sărbătorește și Ziua Germanilor Sudeți.

Premiul a fost numit după Carol al IV-lea, împărat german și rege al Boemiei (1316-1378), iar scopul principal este de „a încuraja o ordine justă a popoarelor și statelor din Europa Centrală”.

Acest premiu se oferă an de an numelor importante din viața politică, religioasă sau cea economică. Este analizată cooperarea popoarelor și statelor Europei Centrale.

Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European

Preşedintele României, Klaus Iohannis, și-a făcut simțită prezența, luni şi marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Liderii au discutat despre războiul din Ucraina, dar și despre măsurile pe care le au în plan pentru a salva economia statelor.

Sursă: Administrația Prezidențială

„Liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict. Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat”, a informat Administraţia Prezidenţială.

„Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate”, a informat Administraţia Prezidenţială.