Într-o declarație oficială, luni care a trecut, Klaus Iohnnis, a adus un argument care părea temeinic în favoarea amânării redeschiderii grădinițelor, școlilor și facultăților:

„Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă.”

Aiurea! Argumentul nu exista! O zi mai târziu, Agnès Longueville, reprezentat al ministrul francez al Educației, a declarat pentru ziarul ”Libertatea”:

„Sunt informații false. În Franța n-a fost deschisă nicio școală ca experiment. Singurele deschise sunt pentru copiii personalului didactic și ai personalului indispensabil securității interioare. Școlile, așa cum a spus președintele Franței, se vor deschide pe 11 mai. Așadar, nu sunt deschise școlile în Franța. Repet: Informațiile sunt false”.

Încă o zi mai târziu, miercuri, jurnaliști de la Liberation au contactat și ei oficiali ai ministerului francez al Educației. Încă o dezmințire fermă: „Nicio școală nu a deschis experimental. De când s-au închis școlile, singurii elevi care sunt primiți în școli sunt copii personalului medical și al celui indispensabil pentru securitatea internă.”

În același timp, Klaus Iohannis s-a apucat să facă o a doua declarație stupefiantă, una în care pleznea direct peste ochi statul maghiar. L-a întrebat public, pe șeful PSD, Marcel Ciolacu, nici mai mult nici mai puțin decât „Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?” Adică, îl acuza pe premierul maghiar de o faptă de mare ostilitate îndreptată împotriva României, aceea de atentat împotriva suveranității de stat și a integrității teritoriale a țării, prin determinarea prin mijloace oculte a obținerii autonomiei Ținutului Secuiesc.

Faptul că inițiativa UDMR de acordare a unei asemenea autonomii a trecut de Camera Deputaților, urmând clar să „moară” la Senat, a fost pus pe seama unui complot la care ar fi participat și premierul maghiar Viktor Orban. Sigur, toate astea, ne-a spus președintele, „În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.”

Nici răspunsul maghiar nu s-a lăsat așteptat. Unul umilitor pentru Klaus Iohannis, ceea ce nu ar fi o problemă, dar umilitor pentru români. Viktor Orban nu s-a deranjat să-i răspundă personal președintelui țării vecine, ci l-a pus pe ministrul său de externe să o facă. Iar acesta i-a transmis în limbaj diplomatic că bate câmpii, arătând printre altele și că „Președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură.” În limbaj diplomatic, când ți se transmite că ai „făcut o declarație în mod expres necivilizată”, ți se spune cu alte cuvinte că ești neam-prost. Pentru ca ironia și ridicolul să fie și mai clare, mesajul maghiar mai atrăgea atenția și că „Domnului Iohannis trebuie să-i fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea.” Adică? Adică, tot în limbaj diplomatic, lui Klaus Iohannis i s-a amintit că fără voturile maghiarilor nu ar fi fost președinte.

Spuneam la început de un precedent care, dacă ar fi dat serios de gândit colaboratorilor președintelui Klaus Iohannis, cât să încerce să-l învețe niște uzanțe elementare, absolut obligatorii în relațiile internaționale, cele doua declarații tratate mai sus poate că nu ar fi existat. Să ne reamintim! Acum doi ani, supărat că Liviu Dragnea, pe atunci șef al PSD, urma să facă o vizită în Israel, președintele Klaus Iohannis a văzut o altă conspirație a unui stat străin împotriva României și a dat drumul pe gură unui porumbel în șpilhozen: „Cine știe ce înțelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii acolo!”