Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Klaus Iohannis – o Lansare cît un eşec!

Ion Cristoiu
Autor: | | 118 Comentarii | 10487 Vizualizari

Sîmbătă, 27 septembrie 2014, Klaus Iohannis, candidatul principalei forţe de Opoziţie – ACL –, şi-a lansat candidatura la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Am urmărit la toate televiziunile de ştiri Lansarea candidatului Klaus Iohannis, petrecută la mitingul din Piaţa Victoriei. Cînd spun, la toate televiziunile de ştiri, nu delirez, dînd semne că i-aş urma lui Robert Turcescu, noul martir creştin al Stăpînirii PSD-iste. Am urmărit Lansarea nu la o singură televiziune, ci la toate cele șase televiziuni de ştiri, butonînd de la un canal la altul. De ce?

Pentru că:

1. Lansarea principalului candidat al Opoziţiei, a celui pe care sondajele îl creditează ca intrînd în turul al doilea, s-a constituit în principalul eveniment politic al zilei de sîmbătă 27 septembrie 2014. Reflectarea acestui eveniment – ca să apelez la un termen de literatură proletcultistă – poate fi văzută ca un examen al profesionalismului presei noastre, dar şi al măsurii în care tendenţiozitatea contracost afectează obiectivitatea ziarelor şi televiziunilor autohtone.

2. O manifestare electorală precum cea din Piaţa Victoriei depinde crucial de felul în care e abordată de televiziunile de ştiri. În Piaţă au fost aproximativ 35 000 de oameni. Prin numărul de participanţi s-a vrut să se dea mesajul unei forţe capabile să mobilizeze electoratul. Mesajul gîndit de organizatori se transmite însă prin televiziuni. Cei care n-au fost în Piaţa Victoriei, militanţi ai ACL sau doar simpli cetăţeni interesaţi de politică, şi-au format o impresie despre acţiune doar prin intermediul transmisiei în direct.

Ce au urmărit organizatorii prin această lansare?

1. Numărul mare de participanţi s-a vrut semnul forţei de mobilizare a ACL.

PSD a adus pe Arena Naţională, cu prilejul zilei de naştere a celui mai Iubit Ginerică al ţării, 70 000 de oameni. Da, dar PSD e partid de guvernămînt şi, mai ales, partid al pomanagiilor electorali. De aceea, numărul de persoane aduse la Bucureşti de maşinăria de pus morţii la treabă a prea viului Liviu Dragnea n-are importanţă prea mare. Numărul celor aduşi la Bucureşti de ACL are o importanţă covîrşitoare. Nu numai pentru că ACL e alianţă de Opoziţie, şi cei veniţi la Bucureşti au riscat pedepsirea de către baronii locali ai PSD, dar şi pentru că Alianţa e concurată de alte formaţiuni de Dreapta, cum ar fi PMP-ul, de exemplu.

2. Organizarea - de la Program, sonorizare, desfăşurare pînă la succesiunea discursurilor - a fost gîndită ca doveditoare pentru mașinăria de care dispune Alianţa.

3. Discursurile, reacţiile la aceste discursuri, într-un cuvînt atmosfera din Piaţă trebuiau să semnifice pregătirea de luptă a oştilor înaintea bătăliei finale.

În cazul unor astfel de manifestări, sunt luate în calcul două feluri de impact:

În rîndul celor din Piaţă. Aceştia se întorc acasă fie decişi să mute munţii din loc pentru candidatul Alianţei, fie pleoştiţi, convinşi că bătălia e deja pierdută. În rîndul celor care se uită la televizor la transmisiile în direct sau la buletinele de ştiri.

Nu pot spune nimic despre starea de spirit a celor din Piaţă, întrucît n-am fost la faţa locului.

Pot spune însă multe despre starea de spirit a celui care a stat la televizor.

1. A fost cel mai important eveniment al zilei?

Fireşte că nu. Mitingul a fost transmis în direct pe întreaga sa desfăşurare doar de TVR News şi Realitatea tv. Celelalte posturi de ştiri au procedat astfel:

a. Pentru România tv, lansarea n-a existat. Ca pentru a-şi justifica numele de Căcănia tv, postul lui Sebastian Ghiţă, amicul de buzunar al familiei Ponta, s-a ocupat de căcăreaza oilor, în cadrul unei emisiune de agricultură, cu cornute care nu se deosebeau, totuşi, de redactorii postului.

b. Nici pentru Antena 3 lansarea n-a existat. Postul Puşcăriaşului a transmis, în schimb, participarea lui Traian Băsescu la Congresul PNȚCD!

c. Deşi pretind că sunt posturi anti-Putere, B1tv şi Digi tv au imitat Antena 3, transmiţînd de la Congresul PNȚCD. E drept, discursul lui Klaus Iohannis a fost transmis de cele două posturi. Dar nu pentru că l-ar fi considerat important, ci pentru că Traian Băsescu îşi încheiase discursul dedicat Elenei Udrea, şi cele două televiziuni nu mai aveau ce să transmită în direct.

Cînd e vorba de astfel de manifestări, telespectatorul vrea să vadă şi să audă toate momentele din program. De aceea, o regulă a transmisiei în direct de la astfel de manifestări spune că ea trebuie să ofere telespectatorului imaginea întregii acţiuni.

Din acest punct de vedere, singura transmisie profesionistă a fost cea de la TVR News.

Transmisia de la Realitatea tv a avut toate notele unei transmisii de amatori. Cele spuse la microfon nu se auzeau bine la televizor. Aproape toţi vorbitorii au fost bruiaţi de comentariile neghioabe din studio, fără nici o legătură cu imaginile mute de pe micul ecran, aparţinînd plevuştii pe capul căreia pică serviciul în weekend.

Aşadar, din punct de vedere al transmisiei în direct la televiziunile de ştiri, Lansarea a fost un dezastru.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI