Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis negociază dur fuziunea cu PDL
Klaus Iohannis negociază dur fuziunea cu PDL

Klaus Iohannis negociază dur fuziunea cu PDL

Zilele acestea ar trebui puse la punct ultimele detalii ale fuziunii PNL-PDL. Liberalii sunt neclintiți în decizia ca numele noului partid să fi e PNL și resping ideea tandemului. În PDL se prefi gurează o confruntare Predoiu-Ungureanu

Președintele PNL, Klaus Iohannis, joacă în forță în negocierile cu PDL. Miza principală este ca democrat-liberalii să recunoască, în mod public, că numele noului partid va fi PNL.

Potrivit surselor EVZ, liderul PDL, Vasile Blaga, dar și alți lideri democrat-liberali precum Ioan Oltean și-au dat acceptul pentru această denumire, dar amână anunțul pentru a nu crea nemulțumiri.

Dacă în Congresul de fuziune al celor două partide însă, de pe 26 iulie, se pronunță un alt nume cu excepția PNL pentru denumirea noului partid, liberalii sunt dispuși să iasă din sală, au precizat surse liberale.

De altfel, ieri, în ședința conducerii partidului, mai mulți liberali, printre care Mircea Ionescu Quintus, Petre Roman, Corneliu Dobrițoiu și Ludovic Orban au afirmat că PNL nu ar trebui să se grăbească cu fuziunea cu PDL, în principal din cauza neînțelegerilor pe nume.

O strategie de negociere și presiune eficientă, în condițiile în care democratliberalii par foarte nerăbdători să fuzioneze cu PNL.

În același timp, merită precizat că președintele PNL, Klaus Iohannis, nu vrea să audă de un tandem cu un democrat- liberal în perspectiva alegerilor prezidențiale, fie că este vorba de Cătălin Predoiu sau Mihai Răzvan Ungureanu, au mai precizat surse liberale.

În paralel, merită precizat că în interiorul PDL se prefigurează o bătălie între suporterii lui Cătălin Predoiu și cei ai lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru desemnarea prezidențiabilului partidului. „În sondaje se va intra cu mine și candidatul PNL. Pot să spun că e o hotărâre luată și se menține, ca eu să intru în sondaje împreună cu candidatul PNL”, a declarat Predoiu cotidianului „Adevărul”. Acum două zile, Biroul Politic Național al Forței Civice a votat fuziunea prin absorbție cu PDL.

Klaus Iohannis vrea susținerea lui Antonescu

Rezultatele sondajului intern realizat de PNL pentru a decide cine va fi prezidențiabilul PNL vor fi primite duminică seara. Klaus Iohannis ar prefera ca acestea să fie prezentate mai întâi lui și lui Crin Antonescu, au mai precizat surse liberale, pentru a încerca să obțină de la cel din urmă susținerea în vederea votului din Delegația Permanentă de luni, care practic va hotărî cine este prezidențiabilul PNL. Astfel, Iohannis ar vrea să evite un vot în Delegația Permanentă pe cele două nume, pentru a preveni eventuale rupturi.

În plus, Iohannis a prins încredere după sondajul INSCOP dat publicității în această săptămână. Astfel, puşi să bifeze un nume dintr-o listă cu variante predefinite, 31% dintre români au afirmat că îl votează pe Iohannis președinte, care are, astfel, mai mult decât scorurile PDL și PNL la un loc, situație promițătoare în perspectiva alegerilor prezidențiale, Iohannis dovedind astfel că poate să strângă mai mult decât electoratul captiv PDL și PNL.

Achiziție controversată la PNL

Liberalii au făcut ieri o achiziție controversată, care a provocat nemulțumiri atât în partid, dar și în cadrul partenerilor de la PDL. Astfel, Sergiu Diacomatu, fost prim-vicepreședinte PMP Sector 1, a fost numit în fruntea filialei omonime a liberalilor. Potrivit surselor EVZ, cel care și-a exprimat nemulțumirea a fost vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, acesta precizând că liberalilor li se poate reproșa apropierea de Traian Băsescu. La rândul său, vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu a explicat această decizie. „Pe Diacomatu l-am propus datorită performanței electorale pe care a avut-o în ultimele alegeri când a obținut 14% pentru PMP. Domnul Diacomatu este un bun organizator de campanie”, a spus Atanasiu. Merită precizat și că Vasile Blaga l-a sunat de urgență pe Klaus Iohannis și i-a reproșat că aduce oamenii Elenei Udrea în PNL.