Cu ocazia Zilei Ministerului Afacerilor Interne, celebrată joi, președintele României, Kalus Iohannis, a transmis un mesaj în care afirmă că printre principalele obiective ale MAI trebuie să se afle şi contribuţia la finalizarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. Mesajul a fost prezentat de consilierul său prezidențial, Ion Oprișor.
Primul Minister al Afacerilor Interne a fost înființat acum 160 de ani.
„ Se împlinesc 160 de ani de la momentul înființării primului Minister de Interne. În prezent, instituția dumneavoastră este una modernă, care trebuie să asigure cu un profesionalism din ce în ce mai ridicat siguranța cetățenilor noștri și să se implice activ în atingerea unor obiective strategice la nivelul Uniunii Europene.
Apreciez eforturile însemnate depuse pentru prevenirea și combaterea infracționalității, a migrației ilegale și pentru securizarea frontierei de stat și a frontierei comune a Uniunii Europene”.
Cel mai important obiectiv este finalizarea procesului de aderare la Schengen
„Printre principalele obiective ale Ministerului Afacerilor Interne trebuie să se afle și contribuția la finalizarea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen, consolidarea Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, protecția infrastructurilor critice naționale și creșterea rezilienței în toate domeniile de activitate socială.
Prin aplicarea corectă și fără discriminare a legii, aveți misiunea de a-i face pe toți cetățenii țării noastre să se simtă protejați și permanent în siguranță”.
De asemenea, Iohannis le-a mulţumit tuturor poliţiştilor, pompierilor, jandarmilor, poliţiştilor de frontieră şi celorlalţi angajaţi ai MAI.
„Le mulțumesc tuturor polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră și celorlalți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care, prin devotamentul și dăruirea lor, veghează la securitatea cetățenilor noștri și la respectarea drepturilor și a libertăților acestora.
Le mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul unor misiuni sau formate de cooperare multinaționale și care, prin dăruire și implicare, contribuie la creșterea prestigiului țării noastre la nivel internațional”.
Războiul din Ucraina a făcut România să se confrunte cu fluxuri mari de refugiați
Preşedintele Iohannis precizează că Europa se află în faţa celei mai grave crize de securitate din ultimele decenii, cauzate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, statele din regiune, inclusiv România, confruntându-se cu fluxuri semnificative de refugiaţi.
El a precizat că MAI, alături de alte instituţii ale statului, se află în linia întâi a sprijinirii acestor oameni, inclusiv prin facilitarea transferului de sprijin umanitar internaţional către poporul ucrainean.
„Vă îndemn să continuați a vă îndeplini toate misiunile cu cinste, integritate, onestitate și fermitate, contribuind astfel la consolidarea sentimentului de siguranță publică, de care cetățenii României au atâta nevoie”, se arată în comunicatul emis de Administrația prezidențială.