Obosiți, dar cu ochii mari să vedem orașul care zilele acestea îi adună aproape pe toți liderii lumii, coborâm din avion. Ne întâmpină șoferul, un negru între două vârste, cu un zâmbet larg și look de Morgan Freeman.

Întreabă: „First time în America?”, la care primește un răspuns afirmativ majoritar. În replică ține să spună: „America is not a big deal” și râde tare. Râdem și noi. Este cinci dimineața și pe străzile orașului se circulă ca în București în miezul zilei. Numai că New York-ul are șosele, pardon autostradă. Șoferul ne introduce în atmosferă. Când se zărește Empire State Building, ne-o arată victorios.

Un forum istoric. New York-ul dă testul securității

Orașul care nu doarme niciodată îi aduce la un loc pe cei mai importanți lideri ai lumii. Barack Obama, Papa Francisc, Vladimir Putin și alți 170 de lideri mondiali vor fi la Adunarea Generală a ONU. Pentru acest eveniment președintele Klaus Iohannis a ajuns și el la New York, alături de soția sa Carmen și echipa de la Cotroceni. Este cea de-a 70-a aniversare a acestui forum și se așteaptă un număr record de participanți. Pe scurt, 90% dintre liderii mondiali. Au mai fost acreditați: 9.000 de delegați și peste 3.000 de jurnaliști.

„Nu am văzut niciodată ceva asemănător”, declara primarul orașului, Bill de Blasio. Peste 35.000 de polițiști și agenți federali au fost mobilizați pentru a asigura securitatea: pe pământ, pe mare și în aer.

Papa Francisc şi-a încheiat vizita în Cuba şi a sosit în Statele Unite, unde va rămâne timp de şase zile. Azi, la ONU, Sanctitatea Sa va ține un discurs așteptat.

Liderul de la Kremlin este așteptat și el. Vladimir Putin va rosti un discurs în fața Adunării Generale pe 28 septembrie. Putin a fost ultima dată în SUA în 2007 și nu a mai vorbit la ONU din 2005.

Pentru ca evenimentul să se desfășoare în siguranță, sunt implicate circa 50 de agenții locale sau naționale, printre care serviciile secrete, FBI, poliția și pompierii din New York, serviciile municipale de urgență, serviciul de transporturi, paza de coastă și serviciile vamale.

Agențiile federale le-au cerut oamenilor să lucreze de la domiciliu, în limita posibilităților, pentru a fi redusă aglomerația în oraș. O parte din străzi sunt blocate, iar dis-dedimineață am văzut într-o intersecție peste 50 de polițiști gata de start. Își întinseseră planurile pe o mașină.

Cu ocazia vizitei sale la New York, Papa Francisc va participa la o procesiune în Central Park. Vizavi de celebrul parc, acum parțial închis pentru întâlnirea cu Papa, se află și hotelul unde stau consilierii prezidențiali ai lui Klaus Iohannis (Helmsley Park Lane) și, cel mai probabil, șeful statului și soția sa. Tot din motive de securitate, organizatorii americani au fost cei care au stabilit unde vor fi cazați invitații și delegațiile lor.


Peste 35.000 de polițiști și agenți federali au fost mobilizați pentru a asigura securitate: pe pământ, pe mare și în aer.


De asemenea, municipalitatea metropolei americane a decis să tragă la sorți numele celor care vor asista la întâlnirea cu Papa din Central Park. Ca să te întâlnești cu Sanctitatea Sa trebuie să fii musai rezident.

„Este un om căruia îi place să fie înconjurat de foarte mulţi oameni, ceea ce atrage după sine un risc foarte ridicat. Cred că suntem pregătiţi să-l protejăm”, declara, recent, congresmanul Michael McCaul.

Amețiți de atâta drum, dar și de clădirile ce par că se termină în nori, coborâm în fața hotelului. Noroc că a strigat șoferul după noi să ne luăm bagajele…

Ce face președintele în SUA

Aseară, la închiderea ediției, președintele urma să se întâlnească cu reprezentanți ai unor investitori instituționali și bănci de investiții. Astăzi are loc deschiderea Summitului ONU și cel mai așteptat discurs al întâlnirii, respectiv alocuțiunea Papei Francisc. Tot astăzi, Klaus Iohannis are o nouă rundă de întâlniri cu directorii unor companii americane interesate să investească în România. Sâmbătă, președintele se va întâlni cu reprezentanții comunității românești din New York. Șeful statului are și el, duminică, programată o alocuțiune în fața Adunării ONU privind realizarea egalității de gen și capacitarea femeilor. Klaus Iohannis va merge luni la Casa Albă, unde se va întâlni cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. Luni seara, președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, participă la recepția tradițională oferită de președintele SUA, Barack Obama.