Cei doi președinți ai României și Poloniei, Klaus Iohannis și Andrzej Duda, au discutat, astăzi, față în față, în cadrul unei întâlniri programate la Cotroceni. La final, cei doi politicienii au prezentat concluziile.
Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit, marți, la Cotroceni, pe liderul din Polonia, Andrzej Duda. Cei doi șefi de state s-au întâlnit de la ora 16.00 și au discutat despre mai mult subiecte arzătoare ale momentului. În capul listei dezbaterilor a fost, bineînțeles, războiul din Ucraina.
Concluzii prezentate de Klaus Iohannis după întâlnirea cu Andrzej Duda
„Îmi face o deosebită plăcere să primesc din nou vizita Președintelui Republicii Polone, domnul Andrzej Duda. Bine ai revenit la București, Andrzej! România și Polonia sunt state cu poziții geostrategice foarte relevante pe Flancul Estic al NATO. Împreună, reprezentăm o forță care contează – în regiune și în Alianța Nord-Atlantică.
Suntem inițiatorii unor formate regionale importante, precum București 9, format esențial pentru coordonarea transatlantică și pentru coagularea poziției Aliate pe temele majore legate de securitatea euroatlantică. Am convenit ca România și Polonia șă-și intensifice cooperarea pe zona de securitate. Avem nevoie urgent de o consolidare echilibrată a flancului estic. Este necesară o prezență militară sporită în țara noastră și în zona Mării Negre pentru defensivă. Trebuie să luăm măsuri imediate și voi susține acest lucru și la summitul NATO de la Bruxelles”, a spus Iohannis.
Se dorește crearea unui Grup de Luptă NATO în România
„I-am mulțumit Președintelui Duda pentru contribuția Poloniei la structurile NATO de pe teritoriul României, inclusiv cu militari polonezi pe teren, prezenți încă din 2017, și l-am asigurat că România va continua contribuția sa la Grupul de Luptă NATO și la celelalte structuri aliate aflate pe teritoriul polonez.
Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă și echilibrată a Flancului Estic, de o Prezență Înaintată unitară și întărită. Este necesară o prezență militară sporită aliată în țara noastră și în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei.
Un exemplu clar și necesar în acest sens îl reprezintă crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO în România. Trebuie să luăm măsuri imediate, cu efecte pe termen lung și voi susține acest lucru și la Summitul NATO care va avea loc acum, joi, la Bruxelles.
Dorim, împreună cu Polonia, reafirmarea clară a sarcinii prioritare fundamentale a NATO – apărarea colectivă. Vizita președintelui Biden în Europa și participarea sa la Summitul aliat de peste două zile transmite, o dată în plus, un mesaj puternic al unității și solidarității aliate, dar și al susținerii Statelor Unite ale Americii pentru securitatea noastră. Împreună cu Președintele Duda am abordat și prioritățile noastre comune în relația transatlantică, în special în actualul context”, a mai afirmat liderul de la Cotroceni.