Klaus Iohannis, dialog cu Recep Tayyip Erdogan. Ce subiecte au abordat cei doi președinți
- Iulia Moraru
- 19 aprilie 2024, 22:22
Klaus Iohannis și Recep Tayyip Erdogan au avut vineri o discuție telefonică privind starea actuală din regiunea noastră.
Totodată, dialogul are loc într-un moment în care președintele României își exprimă dorința de a ocupa funcția de secretar general al NATO.
Klaus Iohannis și Recep Tayyip Erdogan, discuții despre parteneriatul strategic
„Am avut o discuție telefonică foarte bună cu Președintele Recep Tayyip Erdoğan. Am vorbit despre consolidarea parteneriatului nostru strategic, cu accent pe investiții și schimburi economice.
Am subliniat, de asemenea, rolul esențial al NATO în asigurarea securității regiunii noastre și contribuția României și a Turciei la obiectivele Aliate și la unitatea noastră puternică”, a declarat Klaus Iohannis.
Acesta parteneriat dintre Turcia și România a fost subiect de discuție și la vizita ministrului turc de Externe în România, la finalul lunii ianuarie.
După acea întâlnire cu ministrul de Externe, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe din Turcia, Hakan Fidan, a menționat că România este a doua țară din NATO și din Uniunea Europeană, după Polonia, care a achiziționat sisteme militare din Turcia.
El a evidențiat colaborarea dintre România și Turcia în cadrul NATO și a subliniat că avioanele F-16 ale Turciei desfășoară activități în spațiul aerian al României în contextul misiunii NATO de Poliție Aeriană.
Președintele României vrea la șefia NATO
La jumătatea luni martie, Klaus Iohannis a anunțat oficial că intră în competiția pentru a deveni secretarul general al NATO.
„Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea”, a declarat atunci șeful statului.
De asemenea, Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea ca România să-și asume o responsabilitate mai mare în structurile de conducere ale NATO.
Președintele a mai subliniat atunci că există o înțelegere profundă, inclusiv în ceea ce privește provocările istorice din regiune și consideră că NATO are nevoie de o revizuire a perspectivei asupra misiunii sale, cu o reprezentare consolidată din această regiune.