Klaus Iohannis, decizie crucială pentru România. Ședință fulger la Cotroceni

sursa: Facebook

Vineri, 4 martie, urmează să aibă loc o întrunire a președintelui Klaus Iohannis cu membrii din Guvern, dar și cu premierul Nicolae Ciucă. Principalul subiect pe agenda oficialilor va fi situația pandemică din România. Noi anunțuri în ceea ce privește ridicarea restricțiilor. Specialiștii sunt de părere că pandemia de coronavirus se apropie de final. Ce spun datele INSP?

Vineri, de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, președintele României va discuta, împreună cu Guvernul Ciucă, pe tema gestionării pandemiei de COVID-19. Aceștia urmăresc identificarea unor noi măsuri conforme situației epidemiologice actuale.

„La ședință vor participa Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Adriana Pistol”, anunță Administrația Prezidențială.

Noi restricții se anunță a fi anulate după data de 8 martie

În cadrul ședinței de la Cotroceni, reprezentanții statului au în vedere eliminarea unor restricții anti-COVID, chiar de la începutul lunii martie.

Totuși, o parte din măsurile restrictive impuse pe teritoriul României vor rămâne în vigoare, astfel că menținerea stării de alertă este luată în discuții, dar se așteaptă datele colectate și analizate de specialiștii de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică (INSP).

Dată fiind scăderea „constantă” a indicatorilor privitori la pandemia de COVID-19, așa cum reitera Alexandru Rafila în conferința de presă de marți, Ministerul Sănătății a propus măsuri de relaxare în viitorul apropiat.

Medicul Radu Țincu susținea încă din februarie că vom reuși să atingem normalitatea de dinainte de pandemie

Specialistul este de părere că pandemia de coronavirus se apropie de final și, chiar dacă vor apărea noi tulpini ale virusului, acestea nu vor fi agresive. Radu Țincu mai spune și că în luna martie vom putea reveni la normalitate. Medicul este de părere că finalul pandemiei este aproape.  „Este un scenariu pe care putem să îl luăm în calcul. Avem mai multe argumente în acest sens – în primul rând, istoricul. Uitându-ne la celelalte pandemii, vedem că ele evoluează pe o perioadă undeva între un an și jumătate și trei ani de zile. Iată că avem deja doi ani de pandemie, deci din punct de vedere istoric putem spune că pandemia poate să ajungă către final“, a declarat  Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, la Știrile B1 TV.

Pandemia, aproape de final

Vaccinul și „blândețea“ Omicron sunt alte două semne că pandemia bate în retragere. „În primul rând, faptul că varianta Omicron este o variantă mult mai blândă comparativ cu varianta Delta, ceea ce arată că virusul se îndreaptă în mod natural către această evoluție favorabilă, de coabitare cu oamenii.

În al treilea rând, față de 1918, când am avut ultima pandemie ce a lovit omenirea, avem și vaccin de această dată, vaccin care cel puțin pentru spațiul european, uitându-ne în mod global la spațiul european, a acoperit undeva la 85% – 90% din populație”, a adăugat el.

Totuși, vor apărea noi tulpini

Medicul este de părere că vor apărea noi tulpini de coronavirus, dar că acestea nu vor fi agresive.  „Tot istoric, uitându-ne din punct de vedere al evoluției virusurilor, știm că de obicei virusurile tind să devină cu timpul mai prietenoase, astfel încât să își asigure supraviețuirea și nu să producă forme mortale de boală.

Sigur, poate să apară o nouă variantă virală, însă sperăm ca ea să fie o variantă care să nu își crească patogenitatea – cum e varianta BA.2, care este mai transmisibilă, dar vedem că ea nu a creat îngrijorare. Eu cred că, dacă vor apărea în continuare variante virale, acestea vor fi la fel de blânde sau poate chiar mai blânde decât varianta Omicron“, a mai spus specialistul.

În martie am putea reveni la normalitate

Medicul este de părere că în martie vom reveni la normalitate. „E posibil să mai existe creșteri ale numărului de cazuri, dar gândiți-vă că dacă este să adunăm imunitatea obținută prin vaccinarea, imunitatea determinată de trecerea prin boală, toți acești factori cumulează o imunitate suficient de bună, care cel mai probabil va reuși să protejeze împotriva unor creșteri substanțiale.

„Valul 5 a fost extrem de intens în Europa, cu sute de mii de îmbolnăviri în fiecare zi în anumite țări. Acești oameni au dezvoltat, dincolo de imunitatea mediată de anticorpi, și o imunitate celulară. Eu cred și susțin că e posibil ca undeva în martie să reușim să trecem spre normalitatea de dinaintea pandemiei de COVID-19“, a mai afirmat medicul.