Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis - complice la Gazarea demonstranților pașnici? România lui Cristoiu

Autor: | | 4 Comentarii | 12957 Vizualizari

Printre multe alte enigme ale evenimentelor din decembrie 1989 se numără și una care-l vizează pe Ion Iliescu, mai precis pe Ion Iliescu din dimineața lui 22 decembrie 1989.

Din cîte se știe, în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 mii de oameni s-au îndreptat spre Piața Palatului scoși din case și de zvonurile, dar și informațiile date de Europa liberă și Vocea Americii, că în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, în Piața Universității fuseseră 5.000 de morți. Nu fuseseră 5.000, cifra era o intoxicare a TASS și o CETEKA, agenții ale țărilor surori, dar asta nu contează, pentru ceea ce vrem noi să scriem despre Tulburările din 10 august 2018. Contează că încă de dimineață vestea strîngerii bucureștenilor în Piața Comitetului Central se răspîndește în București și în țară. Eram la sediul revistei Teatru din Sărindar, țin minte, și de la Galați mă suna din cînd în cînd secretarul cu propaganda, pe care-l știam de pe vremea cînd lucra la UTC, pentru a mă întreba ce se întîmplă. Am fost în Piață, ușor de ajuns de pe Sărindar, și, cînd mulțimea a pătruns în sediu, m-am întors la redacție (pe vremea respectivă nu erau telefoane mobile) și l-am sunat la Galați pentru a-i spune că Gata! S-a sfîrșit! Drept pentru care – am aflat mai tîrziu – fostul meu șef a plecat la timp din sediu. La 10 a avut loc ultima ședință a Comitetului Executiv condusă de Ceaușescu. La ora 9,30 s-a sinucis Milea și imediat s-a dat comunicatul cu Trădătorul. La 12,06 Ceaușescu pleacă cu elicopterul. La 12,30 Televiziunea e ocupată. La 12,51 se deschide emisia Revoluția în direct.

Potrivit amintirilor sale, nici o clipă nuanțate în ultimii 28 de ani, Ion Iliescu era în biroul său de director al Editurii tehnice în timpul tuturor acestor evenimente.

La 14,35 Ion Iliescu ține primul discurs la TVR, despre care eu scriam, încă din februarie 1990, că apare și e primit ca al unui deja Conducător. Cum de-a ajuns Ion Iliescu la TVR? Domnia sa ne-a povestit încă din ianuarie 1990 că în dimineaţa lui 22 decembrie 1989 şedea la biroul său şi cum n-avea televizor, nu ştia că Nicolae Ceaușescu picase. A venit să-i spună cineva de la un alt etaj al Casei Scînteii, un ins de la Consiliul Culturii, care avea televizor. Pentru mine istorisirea asta a fost chiar din februarie 1990 proba că Ion Iliescu a fost în piesă. Cum să crezi că în timp ce întreg Bucureștiul, dar și alte localități din țară, alarmate de telefoanele primite de la București, urmăreau evenimentele, Ion Iliescu, activist PCR, angajat în bătăliile pentru succesiunea lui Nicolae Ceaușescu era total dezinteresat de ce se întîmpla în CC și în Piața Revoluției, pe atunci Republică?

M-am gîndit la această imagine, un Ion Iliescu care n-ar fi știut că Nicolae Ceaușescu a căzut dacă nu venea cineva să-i spună, urmărind pe Klaus Iohannis pe parcursul zilei de 10 august 2018.

Puțini vor fi fost românii cît de cît interesați de politica de prezent care să nu fi urmărit desfășurarea mitingului din Piață de la ora 15 pînă la 23. Mulți lideri de opinie, mulți politicieni au intrat în direct la televiziuni pentru a comenta violențele din Piață, atingînd o atmosferă de Beirut. Persoane violente dintre protestatari provoacă jandarmi, dau să intre în Guvern, jandarmii reacționează, disproporționat cu gaze lacrimogene. Numărul răniților crește de la o oră la alta. Cînd cade seara, Piața și împrejurimile iau aspectul unui cîmp de război.

La televiziunile de știri demonstranții se plîng de cantitatea uriașă de gaze lacrimogene aruncate de jandarmi în Piață în loc să extragă din mulțime persoanele violente. Nici un lider de Opoziție, nici un Tefelist nu îndeamnă la miting pașnic, la delimitarea de violența din Piață. Dimpotrivă, televiziunile și site-urile prezidențiale instigă la violență, atacă jandarmii pe un ton isteric, întrețin tensiunea din care se naște violența. La 23,13 începe Evacuarea din Piață. La 23,30 președintele Klaus Iohannis postează pe facebook acest text:

„Într-o demonstrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din piața Victoriei. Încercarea de a înfrînge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI