„Guvernul PSD ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de la organismul anticorupție, GRECO.

Concluziile celor 2 rapoarte GRECO , adoptate la data de 21 iunie și publicate ieri, cu o întârziere semnificativă de către Guvern, arată multiple prejudicii aduse de guvernarea PSD ALDE prin modificarea legislației penale și a legilor justiției.

Mesajul cetățenilor de la vot se regăsește în aceste concluzii.

Este îngrijorător că România continuă să se afle în atenția organismelor europene. Consultările publice și transparența continuă să fie ignorate, constanta în Guvernul PSD ALDE rămânând adoptarea de OUG. Asta constată GRECO în rapoartele sale.

Sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar acțiunile autorităților române sunt în deplină contradicție cu GRECO. Procedura privind numirile în funcțiile înalte din Parlament este în continuare netransparentă.

Guvernarea PSD ALDE are multe alte restanțe pe care nu le voi detalia aici, aspecte care țin de corupția membrilor guvernului. Dacă Guvernul își permite să ignore dorința propriilor cetățeni, nu este de mirare că doar 4 din cele 13 aprecieri GRECO au fost implementate drept „satisfăcătoare”.

În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului că așa –zisa reformă din domeniul justiției merge într-o direcție greșită, PSD – ALDE ignoră toate aceste averismente.

Românii au decis prin vot în 26 mai că nu vor să părăsească UE, iar deciziile care privesc interese de grup trebuie să înceteze. În același timp am văzut cum doamna premier, prevalându-se de rezultatul referndumului încearcă o jalnică încercare de manipulare ne anunță că dumneaei nu dă OUG pe justiție. Doamna premier ignoră că Guvernul are inițiativă legislativă și poate iniția și elabora un proiect de lege. Solicit Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect care să pună în acord legislația în acord cu voița poporului, a raportului GRECO și a recomandărilor instituțiilor europene.

Doamna prim-ministru ignoră faptul că Guvernul are drept de inițiativă legislativă care să cuprindă măsurile necesare de punere în acord cu recomandările organismelor europene. Prin pasivitatea ei, PSD ALDE acționează în continuare împotriva intereselor românilor.

Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept, în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor europene. ​Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, și CSM-ul, cu asumarea rolului său de garant al independenței justiției.

Toată lumea a înţeles că această secţie e o anomalie, nu trebuie să existe, Guvernul să vină urgent cu o iniţiativă legislativă care să corecteze această anomalie. Nu prin OUG, ci prin lege”, a declarat Klaus Iohannis în timpul declarației de presă de la Cotroceni.