Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis: „A fi tolerant nu înseamnă a fi TĂNTĂLĂU”
Klaus Iohannis: „A fi tolerant nu înseamnă a fi TĂNTĂLĂU”

Klaus Iohannis: „A fi tolerant nu înseamnă a fi TĂNTĂLĂU”

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei discuţii cu studenţi ai facultăţilor de ştiinţe politice din Capitală despre declaraţiile sale, făcutre luna trecută, privind toleranţa pentru căsătoriile gay care au stârnit protestele Bisericii. Iohannis a declarat că este important să "avem grijă" în ceea ce priveşte iniţiativele de modificare a Constituţiei pe tema familiei.

"A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conştient că sunt alţii cu alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toţi români în cazul acesta, în societatea românească şi vreau să mergem mai departe, asta înseamnă toleranţă. Toleranţa rezultă din informare, nu din dezinformare", a afirmat şeful statului, citat de Agerpres. 

Şeful statului a fost întrebat dacă iniţiatorii demersului de modificare a Constituţiei cu privire la definirea familiei au generat o radicalizare a unor culte. 

"Nu cred că au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri faţă de temă. După părerea mea, tema, chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnături, şi are susţinători importanţi, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească, cum nici reacţiile unor politicieni nu au reuşit să mişte electoratul semnificativ", a spus Iohannis. 

El a mai spus că ar repeta oricând declarațiile pe care le-a făcut în octombrie.  "Am făcut acele afirmaţii cu foarte multă bună-credinţă şi le-aş repeta oricând. S-au găsit bineînţeles unii politicieni şmecheri care imediat s-au căţărat pe mine şi au încercat să dovedească ce buni patrioţi şi români sunt ei şi că eu mă situez într-o poziţie stranie. Nu cred că sunt într-o poziţie stranie şi nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de iniţiative. Sigur, se poate supune orice la vot, putem să mergem, ştampilăm şi obţinem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obţine prin vot este pacea socială", a mai afirmat şeful statului. 

Preşedintele Iohannis a subliniat că pacea socială se poate obţine numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic şi societate, între societate şi biserică, între diferitele grupuri din societate. 

"Or, niciodată, pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor relevanţi din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau într-alta nu rezultă decât într-o mulţime de perdanţi. De obicei pierd toţi. Dacă pacea socială în ţară se rupe, nu există niciun câştigător, există numai perdanţi. Din acest motiv am spus că este foarte importat să fim toleranţi", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luna trecută, întrebat în legătură cu propunerea Coaliţei pentru Familie de revizuire a Constituţiei privind căsătoria între un bărbat și o femeie , că "este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative", fiind adeptul toleranţei şi al deschiderii.

În replică, Patriarhia Română a susţinut că demersul Coaliţiei pentru Familie de propunere a modificării Constituţiei referitor la definirea familiei nu poate fi considerat "cale a fanatismului religios''.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: