Întrebat de jurnaliști dacă intenționează să se ducă la următoarele ședințe de Guvern, la fel cum a procedat cu Ordonanța de Urgență 13, pentru a preveni adoptarea unei alte OUG de modificare a codurilor penale, Klaus Iohannis a evitat să dea un răspuns concret.

Șeful statului a spus doar că ”societatea civilă trebuie să stea în alertă. Să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.”

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

– Am avut o întâlnire foarte frumoasă cu colegii de la liceu.

– Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destuld e tulbure. Evoluția nu este satisfăcătoare.

– Nivelul de nemulțumire la populație este de peste 80 % ceea ce este foarte mult.

– În acest conext am considerat că acest anunț poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi interesați să meargă mai departre dacă voi face acest anunț. Mi s-a părut că este nevoie de o clarificare a intențiilor mele. Eu cred că PSD-ul nu este fericit de acest anunț.

– Nu mă tem de nicio suspendare. Deciziile pe care le aiau nicuiodată nu le-am luat fiindcă mă tem sau nu de o suspendare. Dacă discutăm concret, nu există niciun motiv de suspendare și doi nu are cine să facă suspendarea. Eu mi-aș dori să se teamă de români.

– În continuare sunt de părere că ar trebuie să se retragă. După a doua condamnare Dragnea ar trebui să dispară.

– Primul partid se constituie într-un grup pentru un infractor.

– Cum crede că poate să fie credibil și exemplu în România? Politica este despre moralitate. Cum să conducă un om România care este condamnat în două dosare penale? S-a lucrat în ultimii 30 de ani în România în diplomație, ca să ajungem și noi în rând cu lumea. Și am ajuns în rând cu lumea.

– Practic suntem aruncați înapoi cu mulți ani. România își pierde respectul pe care l-a câștugat cu greu.

– Eu cred că una din marile probleme din Constituția noastră este dată de posibilitatea de a da ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare. Este contraproductiv și pericolul constă în faptul că Guvernul poate da ordonanța de urgență fără ca cei vizați să poată interveni.

– O dată și odată trebuie să tragem linie cu aceste ordonanțe de urgență.

– Trebuie mare grijă, societatea civilă trebuie să stea în alertă. Să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.

– Astăzi este încă săptămâna în care citim, parcă așa m-am exprimat. Vorbim săptămâna viitoare.

– Moțiunea de cenzură ar fi bine să treacă, însă președintele poate greu interveni, altfel decât să spună că ar trebui să treacă.

Liviu Dragnea a declarat, vineri, că maniera de a adopta Codurile Penale în Parlament ”s-a dovedit a fi una greșită” și că nu se mai poate vorbi de adoptare și promulgare.

Șeful PSD le-a cerut iertare românilor pentru că s-a lungit elaborarea Codurilor Penale și a promis că PSD va fi mai ferm.

De asemenea, Liviu Dragnea a sugerat că ar putea urma o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codurilor Penale.

”Îmi cer iertare miilor de români care stau în pușcărie în baza unui articol neconstituțional, sovietic. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului Penal. Probabil că nu o să mă ierte.” – a spus Dragnea.