Evenimentul ZileiPoliticaKlaus Iohannis a făcut primele declarații, după condamnarea primită de liderul PSD Liviu Dragnea în dosarul ”Bombonica”

Klaus Iohannis a făcut primele declarații, după condamnarea primită de liderul PSD Liviu Dragnea în dosarul ”Bombonica”

Klaus Iohannis a făcut primele declarații, după condamnarea primită de liderul PSD Liviu Dragnea în dosarul ”Bombonica”
Președintele Klaus Iohannis a declarat că - după a doua condamnare penală pe care a primit-o, președintele PSD Liviu Dragnea ”ar trebui să dispară” de pe scena politică, transmite Pro Tv.

Întrebat de jurnaliști dacă intenționează să se ducă la următoarele ședințe de Guvern, la fel cum a procedat cu Ordonanța de Urgență 13, pentru a preveni adoptarea unei alte OUG de modificare a codurilor penale, Klaus Iohannis a evitat să dea un răspuns concret.

Șeful statului a spus doar că ”societatea civilă trebuie să stea în alertă. Să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.”

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

– Am avut o întâlnire foarte frumoasă cu colegii de la liceu.

– Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destuld e tulbure. Evoluția nu este satisfăcătoare.

– Nivelul de nemulțumire la populație este de peste 80 % ceea ce este foarte mult.

– În acest conext am considerat că acest anunț poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi interesați să meargă mai departre dacă voi face acest anunț. Mi s-a părut că este nevoie de o clarificare a intențiilor mele. Eu cred că PSD-ul nu este fericit de acest anunț.

– Nu mă tem de nicio suspendare. Deciziile pe care le aiau nicuiodată nu le-am luat fiindcă mă tem sau nu de o suspendare. Dacă discutăm concret, nu există niciun motiv de suspendare și doi nu are cine să facă suspendarea. Eu mi-aș dori să se teamă de români.

– În continuare sunt de părere că ar trebuie să se retragă. După a doua condamnare Dragnea ar trebui să dispară.

– Primul partid se constituie într-un grup pentru un infractor.

– Cum crede că poate să fie credibil și exemplu în România? Politica este despre moralitate. Cum să conducă un om România care este condamnat în două dosare penale? S-a lucrat în ultimii 30 de ani în România în diplomație, ca să ajungem și noi în rând cu lumea. Și am ajuns în rând cu lumea.

– Practic suntem aruncați înapoi cu mulți ani. România își pierde respectul pe care l-a câștugat cu greu.

– Eu cred că una din marile probleme din Constituția noastră este dată de posibilitatea de a da ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare. Este contraproductiv și pericolul constă în faptul că Guvernul poate da ordonanța de urgență fără ca cei vizați să poată interveni.

– O dată și odată trebuie să tragem linie cu aceste ordonanțe de urgență.

– Trebuie mare grijă, societatea civilă trebuie să stea în alertă. Să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.

– Astăzi este încă săptămâna în care citim, parcă așa m-am exprimat. Vorbim săptămâna viitoare.

– Moțiunea de cenzură ar fi bine să treacă, însă președintele poate greu interveni, altfel decât să spună că ar trebui să treacă.

Liviu Dragnea a declarat, vineri, că maniera de a adopta Codurile Penale în Parlament ”s-a dovedit a fi una greșită” și că nu se mai poate vorbi de adoptare și promulgare.

Șeful PSD le-a cerut iertare românilor pentru că s-a lungit elaborarea Codurilor Penale și a promis că PSD va fi mai ferm.

De asemenea, Liviu Dragnea a sugerat că ar putea urma o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codurilor Penale.

”Îmi cer iertare miilor de români care stau în pușcărie în baza unui articol neconstituțional, sovietic. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului Penal. Probabil că nu o să mă ierte.” – a spus Dragnea.

 


Accesează: