Kim conduce și Departamentul Frontului Unit, oficiul nordcoreean pentru afaceri inter-coreene. Anterior, el a fost șeful Biroului General de Recunoaștere, un important serviciu de informații al Armatei, acuzat de Seul pentru scufundarea în 2010 a corvetei militare sud-coreene Cheonan, soldată cu moartea a 46 de marinari.

De asemenea, Kim Yong-chol se afla pe lista neagră a Seulului din cauza implicării sale în programele de dezvoltare nucleară și a rachetelor balistice.

Seulul se umilește

Agenția Reuters citează un oficial sudcoreean care afirmă că, în ciuda „palmaresului” lui Kim, Coreea de Sud a decis să accepte participarea acestuia la festivitățile de închidere de duminică, pentru a nu umbri, printr-un incident diplomatic, Jocurile Olimpice și procesul de dezgheț politic care pare să aibă loc între cele două țări, aflate încă oficial în război, după conflagrația din 1950-1953.

Delegația nord-coreeană care a participat la deschiderea Jocurilor Olimpice a fost condusă de Kim Yong Nam, cel ce deține funcția oficială de șef al statului, și de Kim Yo Jong, sora dictatorului Kim Jong-un, care a fost răsfățata presei din întreaga lume.

Statele Unite vor fi reprezentate de Ivanka Trump, fiica șefului de la Casa Albă, care va participa la un dineu cu președintele sud-coreean Moon Jae-in.