Kim Jong-un s-a împăcat cu preşedinta Park Geun-hye
- Dodo Romniceanu
- 25 august 2015, 09:51
Seulul a oprit difuzarea de mesaje de propagandă la difuzoarele instalate de-a lungul liniei de demarcaţie cu Coreea de Nord, a anunţat un oficial de la Ministerul Apărării, în cadrul unui acord vizând să dezamorseze tensiuni recente, după trei zile de negocieri la nivel înalt.
Seulul a anunţat oprirea difuzoarelor la prânz (6.00, ora României), după ce Coreea de Nord şi-a exprimat "regretul" faţă de exploziile care au mutilat luna aceasta doi militari sud-coreeni care se aflau într-o misiune de patrulare în zona demilitarizată (DMZ), o zonă puternic militarizată care desparte cele două ţări surori şi inamice.
Coreea de Nord a fost, de asemenea, de acord să anuleze starea de "cvasi-război" în care şi-a plasat trupele în urma unui incident armat, a anunţat consilierul sud-coreean în domeniul securităţii Kim Kwan-jin, la Seul, în timp ce negocierile încă nu se încheiaseră.
Aceste tensiuni au izbucnit la începutul acestei luni, după ce doi militari sud-coreeni au fost răniţi de mine de teren amplasate la linia de demarcaţie. Nordul dezminte că a amplasat aceste mine. Câteva zile mai târziu, Seulul a început să transmită mesaje de propagandă, la interval de trei ore, la 11 difuzoare, inslusiv muzică pop şi buletine de ştiri din Sud, reluând o practică pe care ambele părţi o abandonaseră în 2004. Criza a escaladat joi, când Nordul a tras patru obuze în Sud, potrivit Seulului, care a răspuns cu 29 de focuri de baraj de artilerie. Phenianul a declarat o "cvasi-stare de război" în zone din prima linie şi a dat ultimatum Seulului să oprească difuzoarele.
Coreea de Nord trebuie să prezinte scuze pentru provocările militare la adresa Seulului, inclusiv pentru plasarea unor mine terestre care au rănit doi soldaţi sud-coreeni, i-a răspuns preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye tiranului de la Phenian. ''Este nevoie de scuze clare şi de măsuri pentru a împiedica repetarea unor provocări şi situaţii tensionate similare. În caz contrar, acest guvern va lua măsurile necesare şi va continua propaganda'' contra Phenianului, a spus şefa statului sud-coreean într-o reuniune cu principalii săi consilieri. Negocierile, care au început sâmbătă, s-au încheiat în acestă dimineaţă cu un acord, care întoarce cele două ţări din pragul unui război.
Cele două Corei se află - teoretic - în continuare în război, deoarece Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.
În 2004, cele două ţări au ajuns la un acord privind demontarea difuzoarelor instalate la frontieră.
Ele erau folosite în cadrul unui adevărat "război" psihologic, potrivit ziarului sud-coreean Korea Times.
La aceste difuzoare erau difuzate buletine de ştiri, pentru ca militarii şi locuitorii din apropierea DMZ, în această ţară izolată şi închisă, să afle ceea ce se întâmpla în lume.