Evenimentul Zilei > International > Kim Jong-un îşi creează propria oră oficială
Kim Jong-un îşi creează propria oră oficială

Kim Jong-un îşi creează propria oră oficială

Coreea de Nord va trece, la mijlocul lunii august, la un nou fus orar, pentru a marca eliberarea țării de sub controlul japonezilor, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunțat agenţia oficială de presă KCNA.

În momentul de faţă, Coreea de Nord se află pe același fus orar cu Coreea de Sud și Japonia: GMT+9 ore. Totuși, ceasurile de la  Phenian vor fi date înapoi cu 30 de minute, începând cu data de 15 august.

Până în anul 1910, când a fost colonizată de către Japonia,  întreaga peninsulă coreeană avea ca fus orar GMT+8,5 ore. Liderul de la Pyongyang a transmit prin intermediul agenţiei KCNA a transmit că ”diabolicii imperialişti japonezi au privat Coreea chiar și de existența unei ore standard în perioada în care au călcat în picioare istoria şi cultura de 5000 de ani a patriei noastre”, schimbând fusul orar în timpul ocupației sale. Peninsula coreeană a fost ocupată de Japonia în perioada 1910 – 1945, perioadă în care autorităţile coloniale au introdus standardul japonez de timp pentru întreaga Coree. În prezent, Coreea de Nord are aceeaşi oră ca şi Coreea de Sud şi Japonia.

Coreea de Nord nu este singura țară care și-a creat propriul fus orar. În 2007, Venezuela a decis sădea înapoi ceasuri cu o jumătate de oră, întrucât președintele Hugo Chavez a vrut să ofere un "răsărit echitabil" tuturor rezidenților. Venezuela este acum singura țară cu fusul orar de GMT -4:30 ore.