Evenimentul Zilei > International > Kim Jong-un, în pericol de a pierde puterea în Coreea de Nord. O femeie poate prelua conducerea
Kim Jong-un, în pericol de a pierde puterea în Coreea de Nord. O femeie poate prelua conducerea

Kim Jong-un, în pericol de a pierde puterea în Coreea de Nord. O femeie poate prelua conducerea

Știrile privind starea de sănătate a liderului nord-coreean, Kim Jong-un sunt extrem de contradictorii, dar analiștii din zonă s-au învățat cu ideea că nu iese fum fără foc. O încrengătură de relații de familie va pune sistemul la grea încercare dacă se confirmă înrăutățirea stării de sănătate a lui Kim Jong-un.

China a trimis o echipă în Coreea de Nord, inclusiv experți medicali pentru a verifica starea de sănătate a lui Kim Jong-un, potrivit unor surse citate de Reuters. Călătoria medicilor și oficialilor chinezi vine pe fondul unor rapoarte contradictorii despre starea de sănătate a conducătorului nord-coreean, potrivit The Guardian.

O delegație condusă de un membru superior al Departamentului de relații internaționale al Partidului Comunist Chinez a părăsit joi Beijingul pentru a merge în Coreea de Nord, au spus două surse pentru Reuters. Departamentului de relații internaționale este principalul organism chinez care se ocupă de relația cu Coreea de Nord.

Daily NK, un site de știri din Seul, a scris la începutul acestei săptămâni că Kim Jong-un se reface după ce a fost supus unei proceduri cardiovasculare pe data de 12 aprilie. Acesta a citat o sursă din Coreea de Nord. Oficialii guvernului sud-coreean și un oficial chinez cu departamentul de legătură au negat știrile care sugerau că Kim Jong-un era în pericol grav după operație.

Succesiunea

Conservarea regimului în cadrul familiei Kim este ceea ce cred că este de cea mai mare importanță pentru Kim Jong-un. Pentru a menține acest sistem „teocratic”, succesorul lui Kim Jong-un trebuie să fie o persoană din linia de sânge Baektu, se menționează într-o analiză semnată Jieun Baek, un expert în situația din Coreea de Nord, citat de National Interest.

Muntele Baekdu, care străbate frontiera China-Coreea de Nord, este cel mai înalt și mai sacru munte din peninsula coreeană. Este locul în care liderul fondator din Coreea de Nord, Kim Il-sung, a luptat împotriva forțelor de ocupație japoneze și unde s-a născut fiul său, Kim Jong-il. Sau cel puțin așa se spune că nord-coreenii cred.
Așa-numita „linie de sânge Muntele Baekdu” este folosită de familia Kim pentru a-și legitima stăpănirea politică în Coreea de Nord în ultimele șapte decenii.

Singura persoană care este descendentă a lui Kim Il-sung, în cercul interior al lui Kim Jong-un, și care are vârsta necesară pentru a conduce este sora sa, Kim Yo-jong. Kim Yo-jong a fost pregătită să fie o figură politică importantă, dar deocamdată nu există semne că se fac pregătirile necesare pentru a fi prezentată ca primă șefă de stat femeie din Coreea de Nord.

Dacă ar apărea condițiile prin care să-i ia locul lui Kim Jong-un ca al patrulea lider al Coreei de Nord, ea se va confrunta cu o opoziție puternică și scepticism din partea politicienilor nord-coreeni care întruchipează un sistem patriarhal.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE