Evenimentul Zilei > International > Kim Jong Un îl plânge pe Fidel Castro. Președintele de la Phenian a declarat DOLIU NAȚIONAL după moartea fostului lider cubanez
Kim Jong Un îl plânge pe Fidel Castro. Președintele de la Phenian a declarat DOLIU NAȚIONAL după moartea fostului lider cubanez

Kim Jong Un îl plânge pe Fidel Castro. Președintele de la Phenian a declarat DOLIU NAȚIONAL după moartea fostului lider cubanez

Coreea de Nord intră în doliu național după moartea lui Fidel Castro. Gestul este făcut de autoritățile nord-coreene pentru a-l omagia pe fostul lider cubanez, ”prienten apropiat” și aliat fidel în lupta împotriva ”agresorului american”.

Drapelele au fost coborâte în bernă pe teritoriul nord-coreean, în onoarea "părintelui revoluţiei" cubaneze – decedat vineri la 90 de ani – în pofida relaţiilor mai calde în declaraţii, decât în realitate.

La metroul din Phenian, pasagerii erau adunaţi în jurul unei vitrine ce conţinea un necrolog publicat de Rodong Sinmun, publicaţia partidului unic aflat la putere. Textul este însoţit de o fotografie a lui Fidel Castro, cu barbă şi în uniformă militară, şi aminteşte de o vizită a liderului cubanez în 1986, în timpul căreia acesta s-a întâlnit cu fondatorul Coreii de Nord, Kim Ir-Sen.

Liderul cubanez a fost onorat atunci cu titlul "erou al RPDC", numele oficial al Coreii de Nord, ca recompensă pentru eforturile sale în vederea întăririi relaţiilor bilaterale şi pentru că s-a poziţionat "în avanpostul luptei antiamericane şi antiimperialiste".

Singura vizită a lui Castro în Coreea de Nord a avut loc cu zeci de ani după revoluţia cubaneză şi instalarea la putere a lui Kim Ir-Sen, reflectând distanţa culturală, geografică şi adesea ideologică între cele două ţări, pe care ura împărtăşită faţă de SUA nu o putea umple.

Nici Kim Ir-Sen, nici fiul şi succesorul său Kim Jong-Il – căruia îi era frică să ia avionul – nu s-au dus vreodată în Cuba.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a adresat un mesaj de condoleanţe după anunţarea decesului lui "El Comandante", evocând "un prieten apropiat şi un tovarăş". O delegaţie nord-coreeană a plecat luni spre Havana.

În anii 1970, Havana şi Phenianul erau rivali în cadrul Mişcării ţărilor nealiniate: Castro înclina spre Moscova, în timp ce Kim Ir-Sen păstra aceeaşi distanţă faţă de URSS şi China, pentru a îndrepta cele două mari puteri comuniste una împotriva celeilalte.

Atunci când a participat la un summit al ţărilor nealiniate în 2003, în Malaezia, Castro a făcut escală în China, Japonia şi Vietnam, dar nu şi în Coreea de Nord.

În pofida tuturor acestor lucruri, cele două ţări erau aliate şi Cuba era una dintre puţinele ţări care ignorau sancţiunile internaţionale impuse împotriva Phenianului din cauza programului său nuclear.

În 2013, Panama a arestat o navă maritimă nord-coreeană care transporta arme cubaneze nedeclarate, din perioada sovietică, şi avioane de vânătoare, ascunse sub tone de saci cu zahăr.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: