Evenimentul Zilei > International > KIM Jong-un A PLÂNS în hohote. ”Cel mai apropiat tovarăș” și ”ajutor devotat”, a scâncit tiranul nord-coreean la catafalcul lui Kim Yang-Gon, omul său de încredere mort într-un bizar accident auto
KIM Jong-un A PLÂNS în hohote. ”Cel mai apropiat tovarăș” și ”ajutor devotat”, a scâncit tiranul nord-coreean la catafalcul lui Kim Yang-Gon, omul său de încredere mort într-un bizar accident auto

KIM Jong-un A PLÂNS în hohote. ”Cel mai apropiat tovarăș” și ”ajutor devotat”, a scâncit tiranul nord-coreean la catafalcul lui Kim Yang-Gon, omul său de încredere mort într-un bizar accident auto

Liderul nord-coreean a ordonat funeralii naționale pentru Kim Yang-Gon ”dragul” său ”tovărăș pe care nimeni nu-l va putea înlocui vreodată”. Imaginile cu fața înlăcrimată a tiranului de la Phenian au făcut înconjurul lumii, în vreme ce agenția de presă oficială KCNA l-a descris pe liderul comunist răposat în cei mai elogioși termeni.

„Nu a putut să-și mai stăpânească emoțiile. Și-a pus mâinile pe trupul rece al tovarășului revoluționar. (…) I-a fost cel mai apropiat tovarăș și un partener revoluționar important”, a transmis KCNA, omagiindu-l îndelung pe importantul consilier al lui Kim Jong-un, decedat la începutul acestei săptămâni într-un accident de mașină. Kim Yang-gon avea 73 de ani, era secretar al Partidului Comunist și se ocupa de relațiile cu Coreea de Sud.

Acesta jucase un rol-cheie în organizarea summitului din 2007 între preşedintele nord-coreean Kim Jong-Il şi şeful statului sud-coreean Roh Moo-Hyun iar după moartea subită a lui Kim Jong-Il în 2011, Yang-Gon devenise un confident apropiat al noului lider de la Phenian, pe care îl consilia cu privire la relaţiile intercoreene şi internaţionale în general.

În august, el a fost unul dintre cei doi delegaţi nord-coreeni la negocierile cu Coreea de Sud, care au permis o calmare a tensiunilor în Peninsula Coreea. Aceste discuţii au culminat cu acordul din 25 august, care prevedea că cele două Corei se angajau să promoveze schimburile, în special, în domeniul civil.

Acordul a permis noi reuniuni ale familiilor coreene, separate în timpul Războiului Coreii (1950-1953). Dar convorbirile care au urmat în urmă cu câteva săptămâni s-au terminat fără un rezultat tangibil în numeroase puncte ale contenciosului între Nord şi Sud.

Decesul lui Kim Yang-Gon riscă să afecteze eforturile de promovare a dialogului intercoreean, estimează numeroşi analişti, cu atât mai mult cu cât acesta avea "imaginea unui moderat". Anunţul morţii sale a ridicat semne de întrebare în Coreea de Sud cu privire la o eventuală manevră a regimului nord-coreean, cu atât mai mult cu cât şi alţi oficiali nord-coreeni au decedat în accidente rutiere. Diplomatul nord-coreean Kim Yong-Sun, care contribuise la organizarea summitului istoric din 2000 între preşedintele sud-coreean Kim Dae-Jung şi Kim Jong-Il, şi-a pierdut şi el viaţa într-un accident rutier în 2003. Ri Je-Gang, un alt înalt responsabil nord-coreean, a cunoscut aceeaşi soartă în 2010, în timp ce se spunea că este angajat într-o luptă pentru putere cu Jang Song-Thaek, unchiul conducătorului nord-coreean Kim Jong-Un. Jang însuşi a supravieţuit unui accident rutier în 2006, dar a fost executat în decembrie 2013 pentru trădare.

Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, o explicaţie a frecvenţei accidentelor de circulaţie la oficialii nord-coreeni ar putea fi găsită în comportamentul lor şi în tendinţa acestora de a se urca la volan după petreceri private, stropite din belşug cu alcool.