În cadrul unui forum la Seul, ministrul sud-coreean de Externe, Yun Byung-se, a comparat cele 70 de execuţii ordonate de Kim Jong-un cu cele ale tatălui său, Kim Jong-il, despre care a spus că a executat zece persoane în primii ani de mandate, scrie mediafax.ro.

Un oficial din serviciul de informaţii sud-coreean a confirmat că agenţia de spionaj consideră că tânărul Kim a executat aproximativ 70 de oficiali, dar nu a dezvăluit cum a obţinut informaţiile.

Yun a mai afirmat că regimul terorii condus de tânărul Kim "îi afectează semnificativ" pe nord-coreenii care lucrează în străinătate, determinându-i să fugă în Coreea de Sud.

Coreea de Nord, un stat autoritar condus de familia Kim din 1948, ţine secrete activităţile guvernului, iar informaţiile, chiar şi cele obţinute de serviciile de spionaj sud-coreene, sunt adesea imposibil de confirmat.

Kim Jong-un a înlăturat membri importanţi din vechea gardă de când a preluat puterea, în urma decesului tatălui său. Cea mai spectaculoasă a fost execuţia unchiului său, Jang Song Thaek, acuzat de trădare. Jang era căsătorit cu sora lui Kim Jong-il şi era considerat al doilea cel mai puternic om din ţară.

Agenţia sud-coreeană de spionaj le-a spus parlamentarilor în mai că ministrul Apărării de la acea vreme, Hyon Yong Chol, a fost executat cu un tun antiaerian pentru că s-a plâns de tânărul lider şi a adormit în timpul unei întâlniri.

Experţii apreciază că Kim ar putea folosi teroarea pentru a-şi consolida puterea, dar aceste eforturi ar putea eşua dacă nu întăreşte economia ţării.