Kim Jong-il, în mausoleu alături de Mercedes şi vagonul blindat

Kim Jong-il, în mausoleu alături de Mercedes şi vagonul blindat

Nord-coreenii l-au jelit în masă ieri pe fostul dictator de la Phenian, al cărui trup a fost depus spre venerare lângă cel al tatălui său, Kim Ir-sen, şi vehiculele sale preferate.

Sute de mii de nord-coreeni au fost scoşi ieri pe străzile capitalei Phenian pentru a întregi un tablou sinistru: funeraliile de stat ale fostului dictator Kim Jong-il. Urlete sfâşietoare, vaiete isterice, convulsii şi alte manifestări expansive de loialitate - o coregrafie funerară bine pusă la punct - au însoţit cortegiul mortuar care a străbătut bulevardul central pe o ninsoare slabă. O orchestră militară a însoţit cu o muzică funebră întreaga procesiune, care a durat trei ore.

Noul lider de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a apropiat, cu capul descoperit, de catafalcul cu sicriul tatălui său şi s-a postat în dreapta cortegiului care a străbătut apoi piaţa centrală ce poartă numele bunicului său, Kim Irsen, mort în 1994. În spatele lui Jong-un s-a aflat Jang Songthaek, cumnatul defunctului dic tator, vicepreşedintele comisiei militare centrale şi cel considerat regent în noua structură de putere de la Phenian, din cauza lipsei de experienţă a succesorului.

În debutul ceremoniei, în piaţă şi-a făcut intrarea o limuzină neagră cu un portret uriaş înfăţişându-l pe defunctul lider nord-coreean, urmată de o alta, transportând o coroană gigantică şi catafalcul, pe care a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Kim Jong-Il, acoperit cu drapelul naţional. La intrarea cortegiului în piaţă, toţi militarii şi-au plecat capetele, iar din mulţimea de oameni s-au auzit bocete şi ţipete de durere. Televiunea de stat a prezentat imagini cu soldaţii postaţi de-a lungul traseului funebru, luptându-se să ţină în frâu masele îndurerate care păreau că vor să rupă cordonul pentru a atinge sicriul "iubitului conducător".

Ne puteți urmări și pe Google News

Îmbălsămat precum Lenin

După ce a făcut un rond al pieţei, fără să se oprească în faţa mulţimii îndoliate, cortegiul a înaintat pe străzile Phenianului, acoperite de zăpadă, până la mausoleul Kumsusan, unde trupul îmbălsămat al defunctului lider nord-coreean va fi expus într-un sicriu de sticlă, alături de cel al tatălui său, Kim Ir Sen. Potrivit agenţiei Yonhap, de îmbălsămarea cadavrului s-a ocupat un grup de experţi ruşi conduşi de Vladislav Kozelţev, de la Centrul de tehnologii biomedicinale din Moscova, care se ocupă şi de întreţinerea mausoleului lui Lenin.

Alături de sicriul cu trupul îmbălsămat al lui Kim Jong-Il vor fi expuse, de asemenea, maşina îndrăgită a acestuia, o limuzină Mercedes, legendarul vagon blindat în care a preferat să circule în timpul deplasărilor în străinătate, mai multe piese vestimentare şi biroul său de lucru. Astăzi va avea loc o nouă ceremonie, când vor fi trase salve de tun în capitală şi în oraşele principale. Toţi nord-coreenii vor ţine trei minute de reculegere în timp ce sirenele vor răsuna în toată ţara, scrie presa oficială.

O nomenclatură încă neînchegată

Nicio delegaţie de oficiali străini nu a fost invitată la funeraliile fostului lider de la Phenian. Analiştii cred că, cel mai probabil, noua structură de putere de la Phenian nu este finalizată iar regimul a vrut să ţină departe de ochii străinilor luptele de culise pentru influenţă care se dau între generalii nord-coreeni. În replică la speculaţiile privind riscul unui vid de putere la Phenian, presa oficială din Coreea de Nord s-a grăbit să relateze despre jurământul de credinţă pe care înalţii oficiali din Partidul Muncitorilor l-au depus în faţa lui Kim Jongun.

De altfel, în ultimele zile, succesorul în vârstă de 28 de ani a fost descris apoteotic tocmai pentru a transmite populaţiei me sajul că ţara are un nou lider. Kim Jong-un este însă secondat de un grup de "revoluţionari cu experienţă", a scris oficiosul nordcoreean, "Rodong Sinmun", adăugând că noua conducere va avea drept principal obiectiv pregătirea festivităţilor care vor marca, în aprilie, centenarul naşterii lui Kim Ir-sen. ISTERIE. Nord-coreenii l-au plâns în masă pe Kim Jong-il FOTO: REUTERS <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9shSgKbdON8?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Oamenii, munţii şi cerul varsă împreună lacrimi de sânge, Dragă Comandante Suprem!" UN OFIŢER DIN ARMATA NORD-COREEANĂ

DISIDENŢĂ

Baloane-manifest anticomuniste

Aproximativ 50 de refugiaţi nord coreeni au lansat, într-un oraş din Coreea de Sud, baloane în care populaţia era îndemnată să se ridice împotriva conducerii comuniste de la Phenian. În baloane s-ar fi aflat şi bancnote de un dolar. Fluturaşii trimişi celor din nord denunţă transferul de putere către Kim Jong-un, fiul defunctului Kim Jong-il şi al treilea reprezentant al singurei dinastii comuniste din lume.

"Să luptăm împotriva transferului dictaturii inamicilor noştri Kim Ir-sen şi Kim Jong-il, către Kim Jong-un", au scris nord-coreenii fugiţi în sud.

Banderole pe care se putea citi "Kim Jong-un este sortit eşecului" erau amplasate pe baloanele lansate deasupra Coreei de Nord. "Trimitem aceste manifeste pentru a incita Coreea de Nord la reformă şi la deschidere, dar ţara nu s-a schimbat deloc de la moartea lui Kim Jong-il", a declarat un refugiat nord-coreean în ziua funeraliilor de la Phenian. Citiţi şi:

  • Ce omagii mai aduce natura defunctului Kim Jong-il
  • Japonia şi China analizează situaţia din Coreea de Nord, de după moartea lui Kim Jong-il
  • Phenian: Kim Jong-un, numit deja principalul conducător şi "dragul tovarăş"