Kim Ir Sen, fondatorul celei mai vechi dictaturi din lume. Idolatrizat de Nicolae Ceaușescu

Kim Ir Sen, un dictator feroce

Kim Ir Sen s-a născut la 15 aprilie 1912, la Phenian, în actuala Coree de Nord. S-a aflat în fruntea partidului și statului nord-coreean din 1948, până la moartea sa în 8 iulie 1994.

Kim Ir Sen (Sung) s-a remarcat ca un luptător de inspirație maoistă și sovietică împotriva ocupantului japonez al Peninsulei Coreea. În 1950-1953, cu ajutor chinez și sovietic, a rezistat încercărilor SUA de a elimina comunismul din Peninsula Coreeană.

În 1953, s-a încheiat Armistițiul de la Panmunjon. S-a creat o linie de demarcație, dar, oficial, războiul din Coreea nu s-a încheiat. Din anul 1972, a deținut funcția de lider al Partidului Comunist, de șef al Executivului și de Președinte al RPD Coreene.

Kim Ir Sen, sursa de inspirație a lui Nicolae Ceaușescu

El este cel care l-a inspirat pe Nicolae Ceaușescu prin Juche, doctrina nord-coreeană a națiunii construite în jurul liderului ei.

Nicolae Ceauşescu a declanşat adaptarea sistemului autohton conform modelului nord-coreean. Bazat pe filozofia preşedintelui Kim Ir  Sen (Juche). În editurile româneşti, au început să fie tipărite  traduceri în română din cărţi nord-coreene.

Sursă: Allexxandar | Dreamstime.com

Perioada 1948-1994 a fost exclusiv perioada în care s-au pus bazele politicii interne și externe ale Coreii de Nord. Kim Ir Sen a construit monumente dedicate ideologiei sale, persoanei sale, un mausoleu unde să fie cinstiți după moarte liderii politici. A întreținut și a dotat o armată multdimensionată, privând populația civilă de acces la alimente pentru a susține industria de apărare, contra „agresorilor imperialiști”.

Coreea de Nord a inventat ceea ce numim blocurile cu bucătăria la parter pentru că apartamentele nord-coreene nu au bucătărie. Practic, hrana nord-coreeanului de rând este asigurată de stat, iar „oamenii muncii” au doar de mers la muncă, de mâncat la cantină și apoi acasă să se ocupe de educația copiilor și să se odihnească.

Coreea de Nord - un stat încremenit în timp

Manifestările grandioase și hrana centralizată l-au sedus pe Nicolae Ceaușescu, acesta din 1971 trecând și el la acest model politic.

Coreea de Nord a încurajat construcțiile mari, având de la clădiri de inspirație sovietică, tradițional-coreeană, la zgârie-nori occidentali.

Kim Ir Sen a redus consumul de electricitate și carburant la sânge. Nu se ieșea și nici nu se iese din marile orașe nord-coreene fără avizul autorităților, iar singurele mașini care circulă sunt cele ale statului. În intersecții nu există semafoare ci doar agenți de circulație oameni care dirijează traficul.

Coreea de Nord este mereu amenințată de foamete și depinde de China și Federația Rusă. Deocamdată, Coreea de Nord este singura dictatură unde s-a păstrat succesiunea  din tată în fiu a fost Coreea de Nord, unde după Kim Ir Sung, a  venit Kim Jong-il, urmat în prezent de de Kim Jong-Un.