Evenimentul Zilei > International > Kim închide granițele țării de frica virusului din China
Kim închide granițele țării de frica virusului din China

Kim închide granițele țării de frica virusului din China

Coreea de Nord a luat decizia de a interzice turiștilor străini să mai intre în țară, ca mijloc de protecție față de răspândirea rapidă a noului virus chinezesc.

Anunțul a fost făcut de cel mai important operator de turism nord-coreean, Young Pioneer Tours, din cauza cornavirusului care a fost botezat 2019-nCoV.

Misteriosul virus a apărut în provincia Wuhan din China și a ucis până acum cel puțin nouă persoane, în condițiile în care au fost depistate 440 de cazuri confirmate, iar alte circa 1400 de persoane se află sub observație.

Majoritatea turiștilor care vizitează Coreea de Nord provin din China, cel mai important aliat și partener economic al regimului Kim Jong Un.

Young Pioneer Tours are sediul în China și a declarat că detaliile privind interdicția de intrare în țară urmează să fie furnizate în perioada imediat următoare.

„Începând de miercuri, 22 ianuarie 2020, Republica Populară Democrată Coreeană își va închide temporar frontierele pentru toți turiștii străini, ca o măsură de precauție împotriva coronavirusului”, a anunțat compania de turism.

„Alte detalii urmează să fie confirmate de partenerii noștri turistici din Coreea de Nord și vom continua să facem publice toate anunțurile viitoare pe site-ul nostru de internet.”

Și comunicatul precizează:

„Dacă aveți rezervare pentru viitoarele noastre excursii în Coreea de Nord, personalul nostru vă va contacta pentru a vă furniza mai multe informații.”

Ministrul sud-coreean al Unificării, care gestionează relațiile cu Coreea de Nord, a declarat tot miercuri că nu poate confirma informația.

Turismul este una dintre rarele surse legale de devize străine pentru Coreea de Nord, aflat sub multiple sancțiuni internaționale sub egida ONU.

În ultima perioadă, Coreea de Nord a construit stațiuni dedicate sporturilor de iarnă, termale și alte atracții, pentru a atrage mai mulți turiști și a stimula economia.

Phenianul nu a anunțat nici un caz de îmbolnăvire cu coronavirusul chinez, însă presa comunistă alocă spații ample subiectului, în încercarea de a sensibiliza publicul.

Nu este prima dată când Coreea de Nord își închide granițele. În 2003, regimul comunist s-a baricadat de frica epidemiei SARS, provocată de asemenea de un coronavirus.

Atunci, frontierele au fost închise pentru două luni.