Evenimentul Zilei > International > Kievul avertizează: Rusia a trecut la faza a doua de destrămare a Ucrainei
Kievul avertizează: Rusia a trecut la faza a doua de destrămare a Ucrainei

Kievul avertizează: Rusia a trecut la faza a doua de destrămare a Ucrainei

Acţiunile separatiste din estul Ucrainei, unde manifestanţii proruşi au ocupat clădiri oficiale din trei mari oraşe, arată începerea 'etapei a doua' a operaţiunilor speciale conduse de Rusia pentru destrămarea Ucrainei, a avertizat astăzi preşedintele interimar ucrainean Oleksander Turcinov într-un mesaj televizat adresat naţiunii.

Evenimentele de la Harkov, Doneţk şi Lugansk arată că duşmanii Ucrainei 'joacă scenariul din Crimeea', consideră
şeful statului ucrainean. El a avertizat că autorităţile de la Kiev nu vor permite acest lucru şi vor lua 'măsuri antiteroriste' împotriva activiştilor separatişti care au pus deja mâna pe arme, transmite Agerpres.

Totodată, Turcinov a acuzat Moscova că se află în spatele manifestaţiilor din estul Ucrainei şi a anunţat consolidarea măsurilor defensive la graniţa cu Rusia.

De asemenea, şeful statului ucrainean a declarat că Parlamentul de la Kiev va dezbate marţi 'înăsprirea responsabilităţii penale pentru acţiunile separatiste şi alte infracţiuni împotriva siguranţei Statului, la fel ca şi interzicerea partidelor politice şi a organizaţiilor civile ce susţin idei separatiste şi acţionează contra Statului'.

Intervenţia lui Turcinov survine după ce manifestanţii proruşi, care au ocupat sediul administraţiei regionale din Doneţk, au autoproclamat independenţa acestei regiuni şi au anunţat un referendum pe această temă până pe 11 mai. De asemenea, Consiliul popular Doneţk, care nu recunoaşte autoritatea guvenului central de la Kiev, a anunţat crearea 'Republicii Populare Doneţk'.

Mai târziu, Consiliul popular a mai adoptat o decizie – aderarea republicii nou create la Rusia. La auzul acestei informaţii, manifestanţii au început să strige: 'Putin, ajută-ne!'

Potrivit Unian, separatiştii voiau ca aceste decizii să fi fost adoptate într-o sesiune legitimă a Consiliului regional, dar întrucât deputaţii nu au venit, ei au fost lipsiţi de mandate de către manifestanţi şi în locul acestuia, separatiştii au format un 'Consiliu popular'.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: