Savcenko a planificat personal, a recrutat și ordonat cum să se desfășoare un atac terorist asupra Radei Supreme, prin distrugerea a două loje, cea a guvernului și cea alăturată, cu grenade de luptă, cum să prăbușească peste parlamentari tavanul sălii, domul Radei Supreme, prin lovituri de mortieră, apoi cum să fie uciși supraviețuitorii cu puști de asalt. Practic, acțiunea urma să elimine toată conducerea Ucrainei și să introducă haosul în statul vecin. Scenariile și probele au fost aduse de la tribună de către Procurorul General Lutsenko chiar înaintea votului.

Procurorul general ucrainean, Iuri Luţenko, a declarat că forţele de ordine din Ucraina au dovezi că Rusia a furnizat arme pentru comiterea unor atentate asupra demnitarilor aflaţi la conducerea Ucrainei. „Avem fapte care dovedesc implicarea Rusiei, în calitate de inamic al statului ucrainean, în furnizarea de arme persoanelor care au planificat și au intenţionat să comită un atentat asupra conducerii de la vârful statului şi asupra populației civile din capitală, pentru a răsturna ordinea constituțională” – a explicat Luţenko.

Nadia Savcenko a pierdut sprijinul și simpatia ucrainenilor prin declarații hazardate repetate, în ultima vreme. A anunțat că în Ucraina e o dictatură, a sugerat un schimb al Crimeii contra eliberarea și retrocedarea regiunilor ocupate din Estul Ucrainei, în plus a mers ilegal și acoperit și a discutat cu liderii separatiști instalați în cele două pretinse republici populare, Donetsk și Luhansk. Azi, la reținerea sa, s-a anunțat faptul că avea asupra ei un pistol și trei grenade la intrarea în clădire. Nadia Savcenko a negat că ar fi avut arme, și a spus că va răspunde la întrebări în direct la televiziune, conectată la un detector de minciuni. A negat că ar fi planificat un atac terorist în parlament, dar susține că a discutat deliberat planuri absurde pentru o lovitură de stat și atacuri teroriste asupra oficialilor de rang înalt ai Ucrainei.

Savcenko l-a apărat, de asemenea și pe Volodymyr Ruban, arestat la 8 martie pentru acuzații de planificare a uciderii lui Petro Poroshenko și a numeroși oficiali guvernamentali, după ce a fost capturat cărând armament asupra sa. Volodymyr Ruban, Șeful Centrului Corpului Ofițerilor pentru eliberarea prizonierilor, transporta arme de foc și muniție din regiunea separatistă, respectiv 5 puști de asalt AK-74, 3 puști de asalt scurte, pentru zone urbane, tip AKS-74U, o pușcă mitralieră de asalt AK-47, două mitraliere portabile Kalashnikov, două pistoale Makarov de 9mm, toate fără datele de proveniență din Rusia(seriile șterse), 4 dispozitive cu amortizor pentru aceste puști mitralieră, 46 mine de mortieră de 120mm 6 mine anti-personal MON-50 (fabricate în Rusia), șase mine de 82 mm, două lansatoare de grenade anti-tanc portabile RPG-22, o moriteră de 62 mm, 28 de grenade VOG-25, 320 cartușe de 12.7mm, 1.280 de cartușe calibrul 9m, 700 cartușe calibrul 7.62mm și 4.320 cartușe de calibrul 5.45mm. Un arsenal întreg, cât să duci un mic război de gherilă urbană.

Purtătoarea de cuvânt a SBU, Serviciul de Securitate Ucrainean, Olena Gitlyanska, a anunțat că agenția a derulat și o operațiune care a vizat 25 de percheziții în orașele mari ale Ucrainei în casele unor cetățeni “care susțin națiunea agresoare (Rusia) în operațiunile sale anti-ucrainene.” Au fost găsite și confiscate arme și explozibili într-un număr dintre aceste locații. O parte din locațiile vizate sunt casele unor jurnaliști.

Pe de altă parte, chiar ieri a fost deținut în stația de metro Zhytomyrska din Kiev un tânăr de 28 de ani asupra căruia s-au găsit 100 de grame de TNT, explozibil C4, capse și detonatoare, potrivit șefului poliției din Kiev, Andryi Kryshchenko. Cazul a fost preluat de către SBU și datele vor apărea în zilele următoare. Astfel, cu un an înaintea alegerilor Prezidențiale și în perspectiva alegerilor generale din toamna lui 2019, Ucraina trece printr-o nouă amenințare care decurge din existența zonei de război din Estul Ucrainei, dar și a traficului de arme dintre regiunea Donbas și restul Ucrainei, aflată sub administrația autorităților legitime. După numeroasele asasinate de comandă ale inamicilor Moscovei derulate chiar în centrul Kievului, iată că acum amenințarea vizează direct atentatele la adresa oficialilor ucraineni.