„Kerviel nu a luat nici un cent “

„Kerviel nu a luat nici un cent “

Spune Sylviane, mătuşa francezului Jérôme Kerviel, suspectat că ar fi artizanul celei mai mari fraude din istoria bancară.

Jérôme Kerviel, traderul junior acuzat că a provocat grupului bancar Société Générale pagube de 4,9 miliarde de euro, s-a predat de bunăvoie poliţiei şi cooperează în vederea finalizării investigaţ iilor, informează agenţia Reuters. Tânărul, în vârstă de 31 de ani, a mers sâmbătă după-amiază la brigada de poliţie financiară din Paris. „Totul merge bine. Cooperează şi este gata să explice ceea ce s-a întâmplat“, a spus Jean Michel Aldebert, şeful secţiei financiare a Parchetului din Paris. Securitate „invulnerabilă“, păcălită SocGén l-a acuzat pe Kerviel de iniţierea unor tranzacţii frauduloase masive în 2007 şi 2008, care au provocat băncii pierderi masive în momentul în care le-a descoperit şi lichidat, pe o piaţă aflată în scădere abruptă. Vineri, poliţia a descins la fostul loc de muncă al lui Kerviel, unde a inspectat computerele folosite în tranzacţii, şi la apartamentul acestuia din vestul Parisului. Au fost reţinute toate documentele şi fişierele din computere, precum şi alte probe care le-ar putea folosi autorităţilor în anchetă.

Autorităţile au făcut presiuni asupra managerilor SocGén pentru a explica cum a fost posibil ca un trader junior, despre care se crede că a acţionat singur, să păcălească sisteme de securitate considerate aproape imposibil de depăşit. Timp de luni bune, tânărul a reuşit să mascheze pierderile înregistrate prin tranzacţiile făcute manipulând aceste sisteme. În urma scandalului de la SocGén, Jean-Claude Trichet, şeful Băncii Centrale Europene (BCE), a ridicat problema necesităţii întăririi controalelor la bănci. Frauda lui Kerviel, numai 1,5 miliarde de euro?

„La momentul în care a fost prins, pierderile băncii erau de circa 1,5 miliarde de euro. Restul pagubelor - 3,4 miliarde de euro - au fost generate de decizia băncii de a lichida într-un moment nefast contractele pe care le aranjase traderul“, a spus un bancher de la un grup rival, citat de publicaţia „Financial Times“. Banca nu avea însă de ales, deoarece tranzacţiile erau neautorizate. Mai mult, voci din piaţă spun că este greu de crezut că această pagubă a fost făcută de un singur om şi că trebuie să mai fi existat şi alţi complici. Povestea unui rebel

Jérôme Kerviel este necăsătorit. Are studii de finanţe la universităţile din Nantes şi Lyon. „A fost un student care nu a creat niciun fel de probleme. Un băiat normal şi foarte muncitor“, după cum îşi aminteşte un fost profesor, Andre Tiran, de la Universitatea din Lyon. S-a angajat la SocGén în 2000. De atunci, a evoluat de la un angajat la ghişeu până la poziţia de trader junior. Tatăl său a murit în urmă cu doi ani, după informaţiile obţinute de „Financial Times“. Colegii de serviciu spun că Jérôme fusese afectat de acest lucru.

Mama sa a venit la Paris atunci când a auzit de fraudă, deoarece Jérôme nu se simţea bine. „Nu a făcut nimic rău. Este un copil serios, rezervat. Nu a luat nici măcar un cent din acei bani“, a spus Sylviane Kerviel, o mătuşă a traderului. În aceste zile atitudinea oamenilor vizavi de Kerviel este împărţită: mulţi îl consideră un geniu, iar alţii, respectiv unii colegi de serviciu, „un băiat mediocru“ care nu a fost niciodată „unul dintre starurile băncii“. CARACTERIZARE „Un băiat arătos şi bine îmbrăcat“

Zona în care locuieşte traderul, Neuilly, este una dintre cele mai selecte din Paris. Jérôme ocupa ultimul etaj al unei clădiri cu patru etaje, la numai trei staţii de tramvai de biroul la care lucra. „Era un băiat foarte arătos şi bine îmbrăcat“, a declarat Colette Thomas, vecina de 79 de ani a lui Kerviel. Deşi locuia de aproximativ doi ani în zonă, au existat săptămâni în care Kerviel nu a trecut pe acasă. Fiica bătrânei a spus că îl vedea pe tânăr cam o dată pe săptămână.

„Nu vorbea, urca patru trepte o dată şi dispărea“, a spus ea, citată de agenţia de ştiri AFP. „A locuit aici?“, a întrebat mirat Robert Mastorakis, proprietarul unui magazin din clădirea în care locuia Jérôme Kerviel. „Ce ruşine că nu a venit să-şi cheltuiască banii aici“, a adăugat el, în pur spirit comercial. Cam peste tot în Neuilly lumea are ca principal subiect de discuţie scandalul de la SocGén. „Este teribil. Oamenii din Neuilly, în general, au o reputaţie foarte bună“, a spus Jessica Molleda, o rezidentă a zonei.

Ne puteți urmări și pe Google News