Evenimentul Zilei > Politica > Kelemen Hunor a făcut ANUNȚUL. Ce spune liderul UDMR despre o majoritate anti-PSD
Kelemen Hunor a făcut ANUNȚUL. Ce spune liderul UDMR despre o majoritate anti-PSD

Kelemen Hunor a făcut ANUNȚUL. Ce spune liderul UDMR despre o majoritate anti-PSD

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a comentat asupra scenariului formării unei majorități anti-PSD, în contextul consultărilor pe care președintele Klaus Iohannis le avea cu partidele, luni la Cotroceni.

Întrebat dacă a avut discuţii cu PNL despre formarea unei majorităţi, liderul UDMR a spus că nu a discutat cu nimeni despre majorităţi.

"Eu aşa evaluez, că PSD-ALDE au majoritate, dacă ei nu discută cu ALDE, şi PSD a rămas unit, chiar dacă unii au votat din varii motive împotriva moţiunii, atunci nu văd unde va fi o altă majoritate. Noi despre alte majorităţi nu discutăm, până la această oră", a explicat vineri Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

El a mai spus că delegaţia Uniunii va vorbi la consultări despre stabilitate şi despre faptul că o majoritate trebuie să aibă posibilitatea de a forma Guvernul. Liderul UDMR a precizat că îi va trasmite șefului statului îngrijorarea sa față de isteria antimaghiară "extrem de violentă", care a avut loc în România înaintea votului la moţiunea de cenzură.

"Nu vom spune altceva decât ceea ce spunem de obicei, despre stabilitate şi despre faptul că o majoritate trebuie să aibă posibilitatea de a forma Guvernul. Acum, această majoritate o are PSD – ALDE mai mult nu pot să spun pentru că, noi, în acest moment, nu suntem în Guvern, nu se pune problema să intrăm în Executiv. O să îi transmit preşedintelui Iohannis şi îngrijorările mele faţă de ceea ce s-a întâmplat în câteva ore în România, o isterie antimaghiară extrem de violentă, pe nimic. Nimeni nu vândut România, nimeni nu a vrut să o cumpere şi noi, de fiecare dată, foarte responsabili, am cerut câteva drepturi pentru minoritatea maghiară şi minorităţile naţionale, dar nu altceva decât ceea ce e în Constituţie şi în acordurile internaţionale”, a spus Kelemen Hunor.

Delegaţia UDMR la consulările de luni de la Cotroceni va fi constituită din preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, preşedintele executiv Porcsalmi Balint, liderul Grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, Antal Arpad, primarul de Sf. Gheorghe, şi preşedintele CRU, Biro Rozalia.

Programul consultărilor de la Cotroceni va fi următorul:

Luni, 26 iunie 2017

• Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

• Ora 16:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL); • Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);

• Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);

• Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

• Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, vorbind despre desemnarea noului premier, că şeful statului nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. 

"Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică pe real în Parlament", a afirmat Iohannis la finalul reuniunii Consiliului European. 

Întrebat cum va testa majoritatea sau dacă va testa majoritatea din România atunci când va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru, Iohannis a răspuns: "O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează, e simplu, nu e nicio complicaţie (…) 
Aşa se procedează conform Constituţiei din România."