EXCLUSIV EVZ. Favorit în cursa pentru şefia UDMR, Kelemen Hunor pledează pentru o relaţie de independenţă faţă de FIDESZ şi susţine că Marko Bela nu va interveni în deciziile viitoare ale UDMR.
Intrat cu prima şansă în cursa pentru şefia UDMR, Kelemen Hunor răspunde, într-un interviu acordat EVZ, acuzaţiilor contracandidatului său, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, susţinând că în loc de a reclama presiuni şi intimidări ar trebui să se vorbească de proiecte.
De asemenea, Kelemen vorbeşte despre refacerea relaţiei cu Laszlo Tokes, dar şi cu Budapesta, pledând pentru o politică de independenţă faţă de FIDESZ. Cât priveşte PSD şi PNL, el nu dă şanse prea mari alianţei dintre liberali şi social-democraţi şi spune că aşteaptă mai mult decât un proiect care se rezumă la "ura faţă de guvernul Boc".
EVZ: Miroase a frică în UDMR? Kelemen Hunor: Niciodată în UDMR nu s-a simţit miros de frică, iar cel care spune aşa ceva îi jigneşte pe colegii din orga nizaţiile judeţene şi teritoriale.
Demagogie ieftină spuneaţi? Am impresia că sunt colegi care nu au nimic de spus, despre statut, despre program, şi atunci apelează la fel de fel de subiecte trase de păr: coduri etice, miros de frică, presiuni, intimidare. Pe de o parte, spune colegul meu consilier prezidenţial, sunt prea moale, prea nehotărât, prea diplomat, iar pe de altă parte fac eu presiuni şi intimidez.
Cui ar strica acel cod etic propus de cei doi contracandidaţi ai dv.? Cred că şi colegii mei, eu sigur, şi fără un cod etic pot să se comporte civilizat. Dar să impui un cod etic prin presă şi să mai ai şi pretenţia să fie acceptat nu se poate. Să impui ceva colegilor, acest lucru nu se poate în UDMR. Sigur, domnul consilier preziden ţial nu prea cunoaşte organizaţia. Din 26 ianuarie, când vom şti toţi candidaţii, putem să ne aşezăm şi să stabilim un cod etic, dar nu înainte.
Poate criticile domnului Eckstein vizau oamenii din spatele dv.? În spatele meu sunt alegătorii mei, munca mea de 15 ani în organizaţie plus faptul că oamenii mă cunosc. Eu nu trebuie să caut sediul UDMR într-un judeţ sau altul. Eu ştiu exact unde să mă duc şi nu mă duc prima dată. Domnul Eckstein, ca un bun avocat, ar trebui să ştie că atunci când vorbeşte de intimidare ar trebui să spună cine şi cum a fost intimidat.
Marko Bela se regăseşte între oamenii din spatele dv.? Eu am muncit foarte mult cu domnul Marko Bela, am învăţat extraordinar de mult de la el şi, dincolo de a fi colegi, suntem şi prieteni. Şi un lucru trebuie subliniat: eu nu sunt Marko Bela, cum nici Marko Bela n-a fost Domokos Geza. Deciziile mele sunt deciziile mele, şi asta nu are nicio legătură cum şi cât am lucrat cu dânsul şi în ce relaţie suntem.
Îl vedeţi pe Marko Bela în viitoarea structură de conducere a Uniunii? Nu doreşte nicio funcţie şi nici nu i s-a propus nicio funcţie. După ce a fost 18 ani preşedinte nu cred că cineva poate să-l bănuiască pe Marko că vrea altă funcţie în UDMR. Şi, dacă cineva îl cunoaşte pe Marko, ştie că el nu este omul care stă în spatele cuiva şi încearcă să impună ceva. Când nu va mai fi preşedinte - indiferent cine va fi, Eckstein, Olosz sau eu -, Marko nu se va băga în deciziile UDMR. Din acest punct de vedere toate aceste speculaţii intră în categoria demagogiei. De aceea am şi spus că, dacă domnul Eckstein ar fi venit acum de pe lună, nu spun că nu a venit, el ar fi trebuit să cunoască toate aceste lucruri. Până la urmă este de 21 de ani în UDMR, îl cunoaşte pe domnul Marko şi n-ar trebui să facă astfel de declaraţii. Nu aşa se face campania. Campania se face vorbind despre proiecte.
De ce, totuşi, al doilea contracandidat al dv., Olosz Gergely, invocă aceleaşi presiuni? Eu nu pot să spun ce gândeşte domnul Olosz.
El ştie unde este sediul UDMR? Mi-e greu să-mi dau seama ce gândeşte domnul Olosz. Sigur, este un om tânăr, de câţiva ani în politică, dar eu nu am astfel de informaţii şi mai ales nu în colegiul în care el a fost ales deputat.
Vorbeaţi de o înnoire a UDMR. În afară de dv., la cine vă mai gândiţi? Eu vorbeam de o schimbare de generaţii. Domnul Eckstein face parte din aceeaşi generaţie cu domnii Verestoy, Frunda, Borbely. Deci n-ar fi o schimbare de generaţie cu domnul Eckstein. Eu am spus că este nevoie de experienţa celor care au muncit şi de dinamismul celor mai tineri. Vom face o echipă foarte echilibrată în care veţi regăsi experienţa colegilor mai în vârstă.
Inclusiv pe cei pe care i-aţi menţionat? Nu dau nume pentru că nu e momentul.
INVITAŢIE LA DIALOG
"Am demonstrat că pot să fac înţelegeri inclusiv cu Laszlo Tokes"
Vi s-a reproşat că nu sunteţi agreat de Budapesta? Nu are nicio legătură Budapesta cu alegerile interne din UDMR. Iar lucrul acesta că eu nu sunt agreat nu este adevărat. Miar plăcea să vină cineva să spună despre programul meu, despre propunerile mele privind statutul că nu sunt corecte, că nu vor reuşi să menţină unitatea UDMR. Nu Budapesta alege pre şe dintele UDMR, cum nici Bucu reştiul nu alege. Cei peste 500 de delegaţi la Congres au această calitate. Eu nu am o relaţie nici bună, nici rea cu colegii de la Budapesta. Am o relaţie corectă şi sunt convins că vom găsi şi înţelegere atât la Budapesta, cât şi cu colegii din FIDESZ şi vom ajunge la un dialog.
Relaţia dintre FIDESZ şi UDMR pare a fi ajuns într-un punct mort. Au fost mai mult ranchiuni personale. Nu este vorba despre UDMR şi despre FIDESZ, este vorba despre acele neînţelegeri care într-adevăr au existat, dar de fiecare dată s-a înţeles că UDMR a fost o formaţiune independentă. Nu poate fi pusă şaua pe UDMR.
Pledaţi în continuare pentru a ceastă independenţă? Absolut. Faţă de toată lumea. Nu numai faţă de FIDESZ. Inde pen denţa nu înseamnă că nu porţi dialog, înseamnă că deciziile le ei tu şi nu altcineva. Deci, din acest punct de vedere, independenţa nu e faţă de cineva, ci faţă de toată lumea. Altfel nu mai eşti jucător politic.
Spunea recent că sunteţi un epigon al lui Marko Bela şi continuaţi politica nomenclaturii UDMR. Domnul Tokes face de 21 de ani declaraţii mai colorate. El va rămâne aşa în continuare. Aşa este omul, aşa trebuie acceptat şi aşa trebuie discutat cu el.
Credeţi că alegerea dv. ca preşedinte al UDMR l-ar determina să renunţe la planurile de a înfiinţa un partid alternativă?Asta nu ştiu. Intenţia e să nu stricăm ceea ce a funcţionat, să vedem unde sunt probleme şi să le corectăm.
Înfiinţarea acestui partid este un pericol real pentru UDMR? Pericol real e dacă noi nu vom reuşi să obţinem susţinerea comu nităţii maghiare. Există într-adevăr un risc şi suntem conştienţi cu toţii, inclusiv europarlamentarul Tokes. Trebuie să ajungem la o înţelegere la parlamentare în cazul în care vor fi mai mulţi jucători.
REZERVE
UDMR nu se grăbeşte să răspundă invitaţiilor PSD şi PNL. "Ura faţă de guvernul Boc nu e un proiect politic", susţine Kelemen, precizând că Uniunea n-are nimic de reproşat, deocamdată, PDL-ului
UDMR este curtată, în ultima perioadă, de noua coaliţie PSD-PNL. Cum vă raportaţi la aceste invitaţii, e adevărat, uneori ultimative? Când primeşti invitaţii ultimative, nu te simţi foarte bine. Pentru că nu se face aşa ceva în politică. Noi am avut o experienţă tristă cu PSD în 2008, când au făcut totul ca să nu intrăm în acea coaliţie. Din acest punct de vedere nu avem o experienţă foarte plăcută. Cu PNL avem o ex perienţă plăcută, 2005-2008. E adevărat, atunci era Tăriceanu, erau alţi oameni. Dar eu cred că, mai mult decât apropierea UDMR-ului de această alianţă, mai important este programul lor. Să vedem ce vor să facă dincolo de dărâmarea guvernului Boc, dar am impresia că până în acest moment a rămas singurul liant între PSD şi PNL. Dar, dincolo de acest fapt, noi suntem o alianţă cu PDL. O alianţă care, în 2010, într- o perioadă extrem de dificilă, a mers bine şi nu avem acum niciun motiv să ne gândim că în 2011 nu va merge bine. Până la această oră, cuvântul dat a fost respectat. Deci nu putem reproşa nimic PDL-ului şi nici PDL-ul UDMR-ului. Avem un proiect politic şi, dacă poate fi dus până în 2012, până la alegeri, eu zic că va fi bine pentru societatea românească. Pe de altă parte, pentru noi, în 2012, important va fi să fim în parlament şi, dacă va fi nevoie de o coaliţie, aceasta să fie coerentă, cu politici pe temen mediu şi lung. Altfel iarăşi ne vom opri din drum, vom începe pe altă cale şi nu cred că asta ar fi de dorit.
În parlament chiar şi în opoziţie? Am mai fost în opoziţie. Nimeni nu s-a născut la guvernare şi nu va sta la guvernare până la moarte. Orice formaţiune trebuie să fie pregătită şi pentru opoziţie, şi pentru guvernare. UDMR a fost pregătită, a fost în opoziţie şi, probabil, va fi în opoziţie. Nu e nicio tragedie, este viaţă şi dincolo de guvernare.
Poate la putere viaţa e mai animată? Orice om politic vrea să acceadă la putere. Pe cei care spun că nu asta vor lăsaţi-i să facă un ONG.
Dacă vor fi invitaţii concrete din partea PSD şi PNL veţi fi dispuşi la dialog? Noi am fost în 20 de ani pentru dialog cu toate forţele democratice. Dialogul nu a stricat nimic. Şi, din acest punct de vedere, noi nu am închis uşile. Am discutat cu PNL, cu PSD şi în acest an pe proiecte punctuale. Sigur şi ei trebuie să clarifice ce vor cu comunitatea maghiară, ce gânduri au cu legea educaţiei pentru că am înţeles că vor să schimbe tot, ce vor să facă cu legea electorală, pentru că de la PNL a venit ideea să scoată minorităţile din parlament. Sunt foarte multe de clarificat. Momentan nu suntem în situaţia când vine cineva din opoziţie, pocneşte din degete, şi noi imediat fugim acolo sau face o invitaţie ultimativă şi noi, cu frica în sânge, mergem şi ne aruncăm în braţele lor. Eu zic că această alianţă, acest guvern va merge mai departe.
Dacă efectele măsurilor economice nu vor fi cele scontate, luaţi în calcul să faceţi un pas înapoi? Asta vom vedea la momentul potrivit. Deocamdată, am reuşit să menţinem un echilibru bugetar în condiţii extraordinar de difi cile şi cu nemulţumiri din partea populaţiei. Am redus chel tuielile aproape la limita nor malului, am reuşit să pornim o reformă în domeniul pensiilor, în cel al asistenţei sociale, în văţă mântului. Sigur, o reformă pornită nu înseamnă că este şi fă cută. Vom avea nevoie de doitrei ani ca să fie aplicată. Din acest punct de vedere suntem la începutul drumului. Dacă PDL, PSD, în 2009, ar fi făcut ceea ce trebuiau să facă, atunci în 2010 lucrurile ar fi stat mult mai bine. Anul 2009, din acest punct de vedere, a fost un an pierdut. N-au avut curaj, era un an electoral, nu s-au înţeles. E o discuţie lungă.
În 2009, totuşi UDMR s-a înţeles cu PSD şi cu PNL. Nu ne-am înţeles. Cu PNL eram în opoziţie, am dărâmat guvernul, asta e adevărat. Dar nu din opoziţie iei deciziile guvernamentale. În 2009, eram în opoziţie.
Şi PSD a ajuns în opoziţie, şi atunci v-aţi regăsit în aceeaşi barcă propunând proiectul Johannis. Da, a fost un moment înainte de alegeri, proiectul Johannis care nu s-a realizat. Asta-i viaţa! Au fost multe proiecte care nu s-au realizat din varii motive. De ce n-a câştigat Geoană alegerile...
Lucrurile ar fi stat altfel acum? Nu ştiu. Mă uit la 2010 şi nu am regrete.
Nici din perspectiva întâlnirii pe aceeaşi bancă cu PSD? N-am regrete nici pentru proiectul Johannis, nici pentru că nu s-a realizat. Nu pentru Johannis, pentru Geoană. Nu sunt convins că am fi reuşit. Dacă mă gândesc la 2010, nu cred că am fi reuşit mai bine. Poate mai prost. Fiindcă eu vă spun, între PSD şi PNL în afară de ura faţă de acest guvern nu văd un alt liant. PNL vrea cotă unică, PSD - impozit progresiv. Cum se poate face din aceste două variante un proiect comun?
Prin negociere. Cine cedează. PNL? Atunci nu mai e PNL, e PSD. PSD va renunţa la cotă progresivă? Nu cred. Dacă renunţă e PNL.
Deci nu daţi o şansă acestui proiect de alianţă? Până nu văd scris pe hârtie şi semnat de toţi nu văd cum vor reuşi. PNL e pentru statul minimal, PSD pentru unul paternalist, care dă. Cum vor fi aceste gândiri divergente armonizate? Să-mi spună şi mie cineva! Ura faţă de guvernul Boc nu e un proiect politic.
DESPRE AUTONOMIE
Cine vede o Secuime independentă în mijlocul României nu e sănătos Ce se mai aude de autonomie? E o dorinţă veche, legitimă şi nu vizează şi nu lezează pe nimeni. Din acest punct de vedere lucrurile nu s-au schimbat.
Unii spun că o să încercuiţi cu gard trei judeţe. De fiecare dată am spus că autonomia este în cadrul statului unitar, independent şi indivizibil. Nu ne-am schimbat nici poziţia, nici abordarea. Dacă cineva are aşa o frică în sânge şi-şi poate închipui că se poate o Secuime independentă în mijlocul României nu e sănătos. Un om sănătos nu poate să se gândească la aşa ceva. Şi noi când vorbim de autonomie, eu de fiecare dată, spunem de regiunile istorice. Pentru fiecare regiune istorică ar trebui asigurată o autonomie. În Tirolul de Sud aţi văzut garduri, comune încercuite? Nu, aţi văzut oameni normali care trăiesc bine în condiţii normale de decenii întregi.