Unirea Republicii Moldova cu România nu este o soluție bună! Este părerea prezidențiabilului UDMR, Kelemen Hunor, exprimată într-un interviu acordat Hotnews. Kelemen Hunor crede că soluția cea mai bună ar fi ca România să se implice mai activ pentru ca Republica Moldova și țările balcanice să adere la Uniunea Europeană  Acesta consideră că nu există argumente pentru care Republica Moldova ar dori să devină o structură de mărimea a 4-5 județe din România în cazul în care s-ar uni cu țara noastră, anunță b1.ro/

“Eu cred că soarta României și soarta Republicii Moldova, soarta comună, este în Uniunea Europeană și nu prin unificare. Eu înțeleg, sentimental, dar am o grămadă de întrebări. Am discutat noi cu partenerii noștri că intorduce un conflict înghețat în NATO sau UE? De ce ar renunța Republica Moldova la statalitate că să devină patru-cinci județe în estul României? Și să vină la București și să ceară sprijin? Atunci și structura statală se pune în discuție”, a declarat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mai solicitat că această temă, a unirii, să fie tratată pe bază de argumente și nu din punct de vedere sentimental.

“Ok, putem discuta, dar sunt multe, multe lucruri la care trebuie să dai un răspuns dacă ești politic repsonsabil, nu să arunci doar „Unirea”. Sentimental, înțeleg, e frumos. Dar ceea ce urmează, care sunt consecințele – dacă nu discutăm înseamnă că nu suntem sinceri, nu suntem pregătiți sau nu suntem responsabili”, a arătat Kelemen Hunor.

El mai susține că ar trebui să se țină cont de faptul că Rusia ar putea reacționa neprietenos în cazul în care s-ar decide unirea celor două țări, afirmând că o astfel de „aventură” politică, economică și de securitate națională trebuie discutată foarte serios și cu partenerii țării noastre”.

“Eu nu sunt convins că în momentul acesta noi suntem pregătiți, că Republica Moldova este pregătită sau că partenerii noștri sunt pregătiți pentru un conflict cu Rusia. Dinspre Rusia niciodată nu a venit spre noi nici libertate, nici prosperitate, nici securitate. Suntem pe perfieria UE, suntem la periferia NATO – orice mișcare din partea noastră are consecințe și în alte parte”, spune candidatul UDRM la prezidențiale.

Prezidențiabilul UDMR România crede că România ar trebui să se implice mai mult pentru ca Republica Moldova și statele din Balcani să între în Uniunea Europeană.

“Noi ar trebui să fim și în zona Republicii Moldova, și spre Balcanii de Vest un promotor al integrării în Uniunea Europeană al acestor țări, indiferent dacă vorbim de Macedonia de Nord, de Albania sau de Republica Moldova. Să-i ajutăm să fie pregătiți pentru aderare mult mai bine decât am fost noi. Este în interesul nostru și al UE să fie această parte din Europa în piața internă UE și în structurile Uniunii Europene. Dacă nu, această zonă devine o zonă permanent instabilă, și din punct de vedere economic, și din punct de vedere politic” a precizat Kelemen Hunor.