Alegerile anticipate poate fi una dintre soluțiile care ar conduce la rezolvarea actualei crize politice, crede kelemen Hunor, liderul UDMR.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că alegerile anticipate, propuse și de PSD, reprezintă una dintre cele trei soluții care ar duce la rezolvarea crizei politice. În opinia sa cele trei soluții de luat în considerare ar fi, un guvern minoritar, susținut din Parlament, refacerea coaliției de guvernare și anticipatele.
Totuși, liderul UDMR consideră că ar fi cazul ca, după congresele PNL și USR-PLUS, când se vor calma spiritele, se va reface coaliția.
„Un guvern minoritar PNL-UDMR este posibil, dar acest guvern va avea puteri limitate și se va interveni din extern, din Parlament, inclusiv din partea USR-PLUS. A doua variantă și aceasta ar fi cea mai bună, să refacem această coaliție de guvernare. Sau a treia variantă: alegeri anticipate. La alegeri anticipate nu am ajuns în ultimii 30 de ani, dar asta nu înseamnă că nu se poate ajunge, atâta timp cât constituțional este posibil”, a declarat Kelemen Hunor, pentru Digi 24.
UDMR face apel la rațiune
Liderul UDMR a precizat că încearcă să fie cât mai realist în exprimarea unor posibile soluții de ieșire din criza politică, însă nu vede altă cale. În opinia sa, cel mai bine ar fi ca reprezentanții partidelor din coaliție să se așeze la masa pentru noi negocieri.
Ideea alegerilor anticipate a fost avansată și de Marcel Ciolacu, liderul PSD, în vrem ce echipa lui Florin Cîțu, din PNL, ar opta, mai curând, pentru un guvern minoritar.
PSD merge pe varianta alegerilor anticipate
Liderul PSD, Marcel Ciolacu a avut mai multe declarații pe tema alegerilor anticipate. La finalul săptămânii trecute, el a declarat că în cazul în care moțiunea inițiată de USR PLUS și AUR va ajunge la vot PSD va pune umărul al demiterea guvernului Cîțu. Aceasta cu condiția ca finalul crizei să fie alegerile anticipate.
„Dacă moțiunea alianței USR AUR va ajunge la vot, în plen, atunci PSD o va vota. Dar nu să se întoarcă Barna în Guvern și Ghinea, să nenorocească PNRR-ul, ci vom merge până la capăt, alegeri anticipate. Prin urmare, alianța USR AUR trebuie să susțină acest demers. Dacă moțiunea alianței USR AUR nu ajunge la vot în plen suntem dispuși să vorbim cu USR și AUR, să convenim un text al moțiunii, să semneze moțiunea pentru a avea cele 234 de voturi și în 10 minute o depunem. Guvernul Cîțu trebuie să plece”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marți seara, într-o intervenție televizată, liderul PSD a precizat că Guvernul Cîțu este căzut și că este în perioada de interimat. La finalul acesteia, Florin Cîțu va trebui să vină în Parlament, pentru votul de încredere pe noul guvern. Ciolacu a precizat că cele 45 de zile au început să curgă din momentul revocării lui Stelian Ion.
PNL ar înclina spre un guvern minoritar
Pe de altă parte, PNL nu vrea să iasă de la guvernare și ar dori să rămână la Palatul Victoria chiar și cu un cabinet minoritar, fără o susținere solidă în parlament. În aceste condiții, cei de la PNL ar trebui să colaboreze cu PSD, singurul partid care poate să-i ajute să se mențină la guvernare.
„Gălăgioși colegii noștri, după un remarcabil scor de 15%, dânșii reprezintă toată dreapta în România și (spun) că dânșii au câștigat alegerile. Vor da socoteală în fața electoratului pentru părăsirea guvernării. Eu îmi amintesc din 2018 până în alegerile parlamentare când, cu 20% în Parlament, trebuia să susținem un guvern liberal după moțiunea de cenzură împotriva doamnei Dăncilă.
În această situație nu există decât varianta unui guvern minoritar.
Dar eu cred că mai sunt oameni responsabili, nu numai actori de teatru care aruncă diverse etichete: se fură, se face, se drege. Dacă ați și prezenta probe în acest sens ar fi extraordinar”, a declarat deputatul PNL Florin Roman.
PNL a mai guvernat și în trecut, în timpul mandatului fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, cu susținerea parlamentară a PSD.