Kelemen Hunor spune că problema pensiilor speciale trebuie rezolvată cât mai curând, altfel țara noastră va avea pierderi economice enorme. Numai că, în acest moment nu se poate ajunge sub nicio formă la un numitor comun.
Kelemen Hunor a subliniat că nu ar fi oportun ca la acest moment România să ceară Comisiei Europene o prelungire pentru reforma pensiilor speciale, deoarece asta înseamnă pierderea a 700 de milioane de euro. De asemenea, o asemenea cerere nu poate fi făcută deoarece asta ar însemna doar o prelungire a problemei, ce trebuie până la urmă rezolvată.
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale
Președintele UDMR e de părere că țara noastră se află într-un impas fiindcă magistrații nu acceptă propunerea CE de 45%, iar militarii poate ar accepta pentru viitor dacă știu care sunt pașii.
„Dacă am băgat în PNRR, dacă acesta este deadline-ul, trebuie să găsim o soluție până expiră acest termen. Este o situație extrem de complicată și nedreaptă, dar aici ne-au adus demagogia și populismul de 12 ani. 80% din populație nu vrea corecția pensiilor speciale, vrea anularea lor”, a spus acesta.
Mai mult, spune Kelemen Hunor, există acum și furia oamenilor, dezamăgiți că promisiunile vechi de peste zece ani nu au putut fi duse la bun sfârșit de nimeni până acum.
„Nu se poate în acest moment să găsim un numitor comun. Pericolul cel mai mare este să pierdem și banii și, din punct de vedere politic, există și furia oamenilor că nu am rezolvat ceea ce cu toții au promis 10-12 ani de fiecare dată când erau în opoziție, folosindu-se de acest subiect sensibil și extrem de popular.
Și atunci pierzi banii și te lovește și furia poporului. Aici este dilema. Din punctul meu de vedere trebuie discutat, negociat de dimineață până seara cu toți cei interesați și trebuie să se găsească o soluție și fiecare trebuie să lase de la el ceva, altfel nu o să meargă, nu se poate rezolva”, a mai spus președintele UDMR.
Baza reformei pensiilor speciale trebuie să fie contribuția
Kelemen Hunor a spus că baza pentru reforma pensiilor speciale trebuie să fie contribuția, așa cum o spune și Comisia Europeană și un lucru cu care el este de acord.
„Comisia spune că baza trebuie să fie contribuția, să fie principiul contributivității, eu sunt de acord cu asta, e baza de unde trebuie să pleci, trebuie aplicată unitar. Principiul de la care ar trebuie să plecăm și eu spun asta de ceva vreme: să spună statul român care sunt categoriile socio-profesionale, care sunt în serviciul public și care sunt incompatibilitățile.
Trebuie să decidem dacă dăm câteva puncte în plus. Din punctul meu de vedere, trebuie dat puncte în plus. După aceea trebuie să vedem vârsta de pensionare. Aici e o discuție întreagă, pentru că din punctul meu de vedere magistrații nu trebuie să iasă la 50 de ani, după 25 de ani de muncă la pensie și să primească pensia de serviciu, a mai spus liderul UDMR pentru Euronews.