Vestea că investitorii chinezi ar putea cumpăra 51% din KMG International, fostul Rompetrol Group, creat de Dinu Patriciu, a venit ca un fulger la finele anului trecut. Iar lucrurile se mişcă rapid fiindcă ambele părți au ceva foarte interesant de oferit: chinezii stau pe un munte de bani, iar kazahii au două rafinării la Marea Neagră, Petromidia și Vega, și o rețea de 1.000 de benzinării în Europa. În România, sunt al doilea operator ca mărime pe piaţa distribuţiei de carburanţi.

Într-un interviu acordat EVZ, Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al KMG International, spune că tratativele cu chinezii au început în urmă cu aproximativ cinci luni. „Suntem dornici să încheiem rapid negocierile”, a spus Zhangulov, întrebat când se vor finaliza discuţiile. Tradus, asta ar putea însemna că rezultatele le-am putea vedea cât de curând.

De ce vor să vândă

„Ideea este de a găsi soluţia pentru a putea fi mai mari şi mai puternici. KMG este puternic în producţia de petrol, China Energy Company este puternică din punct de vedere financiar. Noi vizăm un joint venture pentru a ne extinde, pentru a crește nivelul investițiilor”, a declarat reprezentantul Rompetrol. Potrivit acestuia, chinezii au în plan să devină mari în Europa, iar cu banii lor investiţiile în România ar putea creşte. Nu trebuie uitat că grupul kazah a promis un fond de investiţii de până la un miliard de dolari pentru România, iar în câteva săptămâni statul ar putea desemna compania românească acționară în acest proiect. Afacerile cu chinezii se vor dezvolta bazându-se pe fluxul de 60 milioane de tone de ţiţei exportate anual de Kazahstan în regiunea Mării Negre. „Aceasta este întreaga idee, să construim în jurul acestui flux”, a precizat Zhangulov.