Evenimentul Zilei > International > ALERTĂ pentru firmele din IT!
ALERTĂ pentru firmele din IT!

ALERTĂ pentru firmele din IT!

Companiile din IT se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce priveşte combaterea incidentelor ce implică securitatea cibernetică. Aproximativ 46% dintre incidentele de securitate cibernetică sunt cauzate de proprii angajaţi, arată un studiu realizat de Kaspersky Lab.

De asemenea, angajaţii neimformaţi sau neglijenţi reprezintă una dintre cele mai răspândite cauze ale unui incident de securitate cibernetică – pe al doilea loc dupa malware.

Mulţi dintre angajaţi nu raportează incidentele de securitate cibernetică de teamă să nu fie sancţionaţi sau chiar concediaţi.

,,Chiar dacă programele malware devin din ce în ce mai sofisticate, factorul uman poate reprezenta un pericol şi mai mare. Mai exact, neglijenţa angajaţilor este una dintre cele mai mari breşe din 'armura' securităţii cibernetice a unei companii, atunci când vine vorba de atacuri direcţionate. Chiar dacă hackerii specializaţi s-ar putea să folosească malware personalizat şi tehnici hi-tech pentru a plănui un furt, este foarte posibil să înceapă cu exploatarea celui mai simplu punct de acces: natura umană”, se arată într-un document emis de reprezentanţii Kaspersky Lab.

De asemenea, pentru a combate astfel de incidente, angajaţii sunt sfătuiţi să raporteze imediat cazurile care afectează securitatea unei companii.

Potrivit cercetării, fiecare al treilea atac (28%) asupra companiilor, de anul trecut, a avut drept sursă phishing-ul sau o tehnică de social engineering.

35% dintre companii au anunţat că vor să îşi îmbunatăţească securitatea prin a le oferi angajaţiilor training-uri specializate pentru a preveni astfel de incidente.