Kaspersky, la un pas de a fi interzis în România. Rusia poate folosi programul antivirus pentru atacuri cibernetice

Kaspersky, la un pas de a fi interzis în România. Rusia poate folosi programul antivirus pentru atacuri cibernetice Sursa: Arhiva EVZ

Proiectul legislativ prin care se interzice achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenind din Federaţia Rusă se află pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri, 14 septembrie.

Proiectul va stabili cadrul juridic și instituțional pentru interzicerea achiziționării și utilizării de către autoritățile ți instituțiile publice, de la nivel central și local, a produselor și serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federația Rusă. De asemenea, aceeași măsură se aplică în cazul operatorilor economici aflați sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Rusia. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenție. Amenzile sunt cuprinse între 50.000 - 200.000 lei.

Decizia statelor membre UE

Tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorități și instituții publice să schimbe soluțiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab. Acest lucru s-a întâmplat mai ales din cauza agresiunii nejustificate a Rusiei din Ucraina. US spune că există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic. Spre exemplu, Autoritatea germană Oficiul Federal pentru Securitatea Informației, BSI, a avertizat că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esențiale.

Ce face Guvernul din România

Așadar, pe agenda Guvernului figurează și un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor. Așadar, regiile autonome, companiile și societățile naționale, precum și societăților deținute integral sau majoritar de stat nu vor mai fi exceptate de la obligația depunerii declarației privind beneficiarul real.Decizia vine după ce pe 15 iulie, Comisia Europeană a constatat că această excepție referitoare la societățile deținute integral sau majoritar de stat nu este conformă cu articolul 30 din Directiva (UE) 2015/849. Așadar, România a fost nevoită să adopte măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat, în termen de două luni de la primirea acestuia. De asemenea, tot în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deţinute integral sau majoritar de stat, înmatriculate anterior intrării în vigoare a ordonanței de urgenţă, vor depune o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice

Ce subiecte mai sunt pe agenda Guvernului

În același timp, Executivul urmează să suplimenteze cu 50 numărul unităților de învățământ care beneficiază de Programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii. În acest sens, va fi modificată Ordonanţa de urgenţă nr. 105/2022. Pe agenda ședinței de guvern figurează și proiectul pentru modificarea HG nr. 536/2016 privind stimularea performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar. Sunt prevăzute mai multe stimulente financiare în funcție de performanțele dobândite. De asemenea, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, se menţine la valorile din semestrul II al anului şcolar 2021 - 2022, potrivit unui proiect de hotărâre. Astfel, cuantumul minim al burselor lunare de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social de care pot beneficia elevii va fi de:- 500 de lei, pentru bursa de performanţă, - 200 de lei, pentru bursa de merit, - 150 de lei , pentru bursa de studiu, - 200 de lei, pentru bursa de ajutor social, potrivit Hotnews.

Ne puteți urmări și pe Google News